UNPR, formatiunea condusa de vicepremierul Gabriel Oprea, a ajuns sa numere 55 de senatori si deputati, dupa ce in urma alegerilor obtinuse doar 15 mandate. Majoritatea alesilor care s-au alaturat formatiunii in ultimii trei ani au venit de la PPDD, partid cu care UNPR a si fuzionat recent.

In urma alegerilor parlamentare din 2012, UNPR a obtinut doar 15 mandate: 10 de deputati si 5 de senatori.

Partidul lui Gabriel Oprea a inceput atragerea de noi parlamentari, ceea ce a dus la triplarea numarului de alesi ai formatiunii in trei ani, ajungand la 55 de parlamentari in momentul de fata. Majoritatea nou-venitilor in UNPR, peste 20 la numar, au fost membri ai PPDD, grup care si-a incetat activitatea. De altfel, duminica UNPR a fuzionat prin absorbtie cu PPDD. Atat PNL, cat si PDL, au pierdut parlamentari in favoarea UNPR, formatiunea reusind sa atraga si un numar semnificativ de independenti.

La Camera Deputatilor, dupa alegerile din 2012, grupul UNPR era format din 10 deputati: Laurentiu Chirvasuta, Gheorghe Emacu, Marian Enache, Constantin Mazilu, Eugen Nicolicea, Dorin Petrea, Iulian Popescu, Ion Raducanu, Valeriu Steriu si Ion Tabugan. Alti cinci deputati s-au alaturat grupului, dar intre timp l-au parasit. Este vorba despre Razvan Tanase, care a trecut de la PPDD la UNPR, apoi a devenit independent, Florin Secara, care a trecut in primii trei ani de mandat prin PDL, PMP, UNPR si mai apoi PNL, Razvan Condurateanu, fost membru PPDD care a devenit deputat independent, precum si Gheorghe Netoiu si Monica Iacob Ridzi, carora le-a incetat mandatul in urma condamnarilor penale.

La Senat, grupul era format initial din 5 membri: Gabriel Oprea, Serban Mihailescu, Ion Toma, Octavian Bumbu si Damian Draghici. Acesta din urma a demisionat intre timp din Parlament, devenind europarlamentar. Senatorul Mihai Neagu, o alta achizitie a UNPR din grupul PPDD, a redevenit senator independent, dupa 10 luni in formatiunea lui Gabriel Oprea. Alti 11 alesi s-au alaturat UNPR, grupul senatorial ajungand astfel la 15 membri, scrie mediafax.

Printre alesii care s-au alaturat UNPR in ultimii trei ani se numara si Floriana Jipa, fosta senatoare PPDD. Ea este cea care l-a dat cu mir pe Dan Sova inaintea votului din plen pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive solicitate de procurori. Un alt senator care s-a alaturat PPDD este Ciprian Rogojan, fost membru al formatiei Sistem, intrat in politica prin intermediul PDL si care a ajuns sa fie cunoscut drept un apropiat al Elenei Udrea. Dupa o perioada in PDL, acesta a urmat-o pe fostul ministru in PMP, pentru ca in final sa ajunga in formatiunea condusa de Gabriel Oprea. UNPR a reusit sa atraga si doi fosti ministri: Radu Stroe, fost vicepresedinte PNL si ministru de Interne, si Valerian Vreme, fost ministru al Comunicatiilor in guvernarea PDL.

In plus, 14 dintre cei 40 de parlamentari care s-au alaturat UNPR au activat in cel putin doua alte grupuri inainte de a se afilia Uniunii.

Citeste si:
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, achitat în dosarul DIPI...
Fostul ministru de Interne...

UNPR este partidul care a avut cel mai mult de castigat de pe urma migratiei politice, in timp ce PPDD a suferit cel mai tare, ajungandu-se in situatia ca grupul sa fie dizolvat. Probleme au avut insa si cei din PNL, carora le-au plecat 52 de parlamentari, in timp ce doar 16 s-au alaturat grupului. La acestia se adauga si cei 56 de senatori si deputati care au intrat in PNL ca urmare a fuziunii cu PDL. Si din PSD au plecat 26 de alesi, in timp ce doar 11 s-au alaturat grupului, de la alegerile din 2012 si pana in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.