Politica 8 Iulie 2015 14:58
Presedintele Klaus Iohannis a conferit, miercuri, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Mare Cruce ambasadorului Republicii Moldova in Romania, Iurie Renita.

Dupa ceremonie, Iurie Renita, aflat la final de mandat, si-a exprimat "profunda recunostinta" pentru distinctia primita si a spus ca atunci cand a venit la Bucuresti, in calitate de ambasador, si-a propus ca "relatia dintre Chisinau si Bucuresti sa fie una cu adevarat frateasca, una plina de substanta, consistenta si de anvergura, care apropie Republica Moldova de Romania si de Uniunea Europeana, deoarece apropierea de Romania inseamna apropierea de UE".

"Profit de aceasta ocazie ca sa exprim gratitudine tuturor institutiilor statului roman cu responsabilitati in domeniul politicii externe, tuturor romanilor pentru faptul ca au avut o abordare cu adevarat frateasca, o abordare plina de substanta vis-a-vis de Republica Moldova, care actualmente parcurge o perioada extrem de importanta si este, de asemenea, extrem de important ca Romania s-a implicat intr-o maniera consistenta si a sprijinit neconditionat parcursul european al Republicii Moldova si a demarat proiectele energetice de anvergura care au schimbat indubitabil in bine viitorul Republicii Moldova si, in primul rand, viitorul european", a declarat diplomatul moldovean.

Ambasadorul a anuntat ca a constat, la final de mandat, ca relatia bilaterala dintre cele doua state este una fara precedent, sub toate aspect politic, diplomatic, comercial, educational, cultural. De asemenea, Renita a mai spus ca Republica Moldova isi are locul in Europa, iar "contributia Romaniei la atingerea acestui deziderat major este una esentiala".

Decretul prezidential pentru conferirea distinctiei a fost semnat de presedintele Klaus Iohannis luni. Distinctia i-a fost acordata ambasadorului la propunerea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, "in semn de inalta apreciere pentru contributia personala pe care a avut-o la dezvoltarea relatiilor de cooperare economica, culturala si politica dintre Romania si Republica Moldova", scrie MEDIAFAX.

Iurie Renita si-a prezentat scrisorile de acreditare la Palatul Cotroceni in 22 iulie 2010. La 9 iunie, guvernul de la Chisinau a decis rechemarea a cinci ambasadori ai Republicii Moldova, printre care si Iurie Renita, aflat la final de mandat. Guvernul Republicii Moldova nu a precizat cand vor fi cunoscute numele noilor ambasadori.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.