Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de desemnare a lui Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului Romaniei, "pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor de prim-ministru" de catre Victor Ponta.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 22 iunie a.c., Decretul de desemnare a domnului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului Romaniei, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor de prim-ministru de catre domnul Victor-Viorel Ponta", se spune intr-un comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Anterior, Iohannis solicitase acte medicale care sa ateste incapacitatea temporara a premierului Victor Ponta de a-si exercita functia. Vicepremierul Gabriel Oprea, propus de catre premierul Victor Ponta, aflat in Turcia, sa preia interimar postul de prim-ministru, a fost luni la Palatul Cotroceni, unde a avut o discutie de aproximativ 30 de minute cu presedintele Klaus Iohannis.

Duminica, premierul Ponta a anuntat ca medicii turci care l-au operat au decis ca poate fi externat, dar isi va relua activitatea normala intr-o perioada de pana la 28 de zile, astfel ca ii va cere presedintelui Klaus Iohannis sa ii incredinteze vicepremierului Gabriel Oprea atributiile de prim-ministru in acest interval. Daca presedintele Iohannis va semna decretul de numire, Oprea va avea inclusiv atributia de a conduce sedintele de guvern, scrie MEDIAFAX.

Premierul Ponta a declarat, duminica seara, la Antena 3, ca l-a propus pe Gabriel Oprea la sefia interimara a Guvernului deoarece este singurul vicepremier si ca nu a discutat cu presedintele Iohannis, ci doar i-a scris pe aceasta tema, mentionand ca nu a mai vorbit cu seful statului "de cand acesta a iesit si a spus sa vina Guvernul PNL". ”Exista un singur vicepremier votat de Parlament si asa este logic si normal. Este o chestiune normala si constitutionala sa fie Gabi Oprea”, a afirmat Ponta.

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat duminica, la postul B1 TV, ca el ar fi fost mai exigent in locul lui Iohannis, in sensul ca i-ar fi cerut lui Ponta si un certificat medical. Traian Basescu a mai spus ca presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta au un aranjament stabilit inca dinaintea plecarii lui Ponta in Turcia, prin care seful Guvernului isi ia "un moment de respiro", un colac de salvare pentru a nu demisiona dupa acuzatiile DNA.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

El a apreciat ca aceasta intelegere intre presedinte si premier rezulta din faptul ca vicepremierul Gabriel Oprea a fost propus pentru conducerea interimara a Guvernului de catre Ponta, in conditiile in care Constitutia prevede ca presedintele este cel care desemneaza care dintre membrii Guvernului poate prelua interimar postul de prim-ministru. Premierul Victor Ponta a fost internat in 14 iunie la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai tarziu a fost operat la genunchiul stang.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.