Traian Basescu spune ca pozitia exprimata miercuri de CSM in ceea ce il priveste l-a "revoltat", el mentionand totodata ca nu este "dusmanul justitiei, ci doar al fatarniciei exprimata prin liderii ei".

"Pozitia exprimata ieri de CSM in ceea ce ma priveste m-a revoltat. A fost prea mult pentru ca un om care a militat zece ani si o voi mai face inca zece in favoarea continuarii proceselor de consolidare si imbunatatire a functionarii justitiei", a scris Basescu pe Facebook.

El a adaugat ca nu este "dusmanul justitiei, ci doar al fatarniciei exprimata prin liderii ei".

"In ultimele luni, se prezinta o justitie imaculata eludand realitatea si incercand sa se «vinda» romanilor perfectiunea sistemului. Aceasta perfectiune este o minciuna. Ea nu exista, chiar daca fata de 2004 s-au facut progrese uriase, preponderent pe zona de lupta anticoruptie. De fapt asta ma ingrijoreaza, tentatia de a crede ca s-a terminat procesul de reconstructie in justitie", continua fostul presedinte.

Traian Basescu sustine in continuare, ca "mai mult, oricine nu recunoaste perfectiunea este introdus in malaxorul de propaganda al Inspectiei Judiciare si al CSM si admonestat public pentru prejudicii aduse justitiei".

"A trebuit sa suport admonestarile publice si exagerarile cat timp am fost presedinte. Nu sunt dispus sa fac acelasi lucru si acum, cand am devenit un cetatean oarecare ce beneficiaza de libertatea de exprimare. Ma gandesc doar la zecile de mii de fosti proprietari care au fost batjocoriti multi ani prin instante, fara a-si redobindi proprietatile, multi dintre ei fiind siliti sa-si vanda drepturile litigioase catre samsari. N-a contat ca era vorba de paduri, terenuri agricole, case sau terenuri prin marile orase. Mai mult, samsarii au fost serviti «la cheie» in procesele de restituire in instante spre deosebire de fostii proprietari. Oare nu asa a aparut un Stelu sau un clan Cirpaci ? Oare de ce a trebuit sa inventam sisteme de retrocedare administrativa si acelea afectate de coruptie daca justitia ar fi functionat ? Public se prezinta bilanturi cu arestati si condamnati in lupta anticoruptie si este foarte bine. Dar pe cind si un bilant cu daunele provocate de justitie in procesul de restituire al proprietatilor ? Pe cand un bilant cu condamnarile la CEDO ?", mai scrie Basescu, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

El isi incheie postarea spunand ca "MCV trebuie sa continue".

Fostul presedinte Traian Basescu a vorbit si miercuri seara, in cadrul unei interventii telefonice la o emisiune a postului B1 Tv, despre decizia Consiliului Superior al Magistraturii conform careia ar fi adus atingere independentei justitiei.

Basescu a declarat ca "in momentul de fata Inspectia Judiciara si CSM au devenit o maciuca care se aplica in gura, direct, oricarui om care vrea sa exprime ceva despre justitie".

"O sa fiu foarte direct si pe intelesul tuturor: in momentul de fata, Inspectia Judiciara si CSM au devenit o maciuca care se aplica in gura, direct, oricarui om care vrea sa exprime ceva despre justitie. Nu va suparati, in spatele acestei agresivitati a Inspectiei Judiciare si a CSM se afla o mare de coruptie si o sa va exemplific. Sunt lucruri pe care m-am abtinut sa le spun, am sustinut acest sistem al justitiei, am sustinut forta lui in raport cu politicienii, dar vreau sa clarificam niste lucruri: sistemul este departe de a fi unul perfect, asa cum incearca a fi prezentat de liderii justitiei (...). De ce credeti ca a fost nevoie de Legea 10 cu privire la restituirea de catre primari a proprietatilor: pentru ca politicul a constatat ca in instante cei care aveau dreptul la restituiri erau taraiti 10-12 ani si nu reuseau sa intre in posesia proprietatilor si s-a considerat ca o sansa in plus ar fi primarii. Eu am fost unul dintre primarii care au facut restituiri masive pe Legea 10, substituind de fapt justitia, care trebuia sa rezolve problema asta", a sustinut el.

Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

"Nu discutam de cei noi, neaparat, discutam in general de sistem. Eu nu-i acuz pe proaspetii procurori si judecatori ca sunt neaparat corupti, dar constatam, sunt niste realitati, da? Aceasta tanguire a justitiei, acest delay urias, aceasta nedreptate generata de justitie a facut sa apara smecherii cu drepturi litigioase, care au cumparat de la amaratii care au stat 10-12 ani taraiti prin procese (...) si au ajuns sa vanda pe nimic si au generat cumparatorii de drepturi litigioase. Eu sunt revoltat de abordarea macuica in gura oricui vorbeste despre justitie, noi suntem perfecti: nu, sunteti la fel de corupti ca administratia, domnilor din justitie. Voi ati intarziat procese care trebuia sa functioneze, ca nu v-am spus-o in mandat, v-am incurajat sa mergeti inainte, v-am protejat de influenta politicului, dar totul are o limita. Obraznicia are o limita. Nu imi spuneti mie, care stiu de ce s-a dat legea 10, stiu de ce s-a creat ANRP-ul (...). Justitia a facut progrese uriase, dar modul in care incearca de 6 luni sa se arate a fi Fecioara Maria este una din minciunile publice pe care incearca sa le instaleze in favoarea unei justitii discretionare, ori acest lucru este inacceptabil", a mai spus el.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si-a insusit, in sedinta de miercuri, mai multe rapoarte ale Inspectiei Judiciare (IJ) privind afirmatii facute de Traian Basescu si Elena Udrea, care au afectat prestigiul justitiei.

Oficiali din cadrul Inspectiei Judiciare au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca s-a ajuns la concluzia ca, in ultima perioada, cei doi au facut declaratii ce au afectat independenta magistratilor si prestigiul actului de justitie. CSM a sesizat, in 7 aprilie, Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile facute de Traian Basescu in emisiuni televizate si afirmatiile Elenei Udrea pe contul sau de Facebook.

"Ca urmare a declaratiilor lansate in spatiul public de catre domnul Traian Basescu in cadrul emisiunilor 'Ultimul Cuvant'- 31 martie 2015 - si 'X-PRESS' - 6 aprilie 2015 -, difuzate la postul de televiziune B1 TV, precum si a mesajului postat pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea in data de 2 aprilie 2015, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari cu privire la apararea independentei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicata cu modificarile si completarile ulterioare", conform unui comunicat de presa al CSM.

Citeste si:
Traian Băsescu eliberează vila de protocol: ”Nu stau la mila...
Traian Băsescu eliberează...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.