Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, despre sesizarea Curtii Constitutionale de catre CSM si presedintele Klaus Iohannis, dupa votul in cazul Dan Sova, ca independenta Parlamentului e un principiu de la care nu va abdica si ca senatorii voteaza cum considera si nu asculta ordine de la nimeni.

Presedintele Senatului a afirmat ca a dat un mesaj puternic foarte clar, la nivel institutional, referitor la independenta Parlamentului si principiul separatiei puterilor in stat, principiu de la care nu va abdica.

"Vreau sa fiu foarte clar, Parlamentul nu va primi indicatii politice, cum sa voteze, de la nicio alta institutie. Votul imperativ este nul, dupa cum se stie. Membrii Parlamentului au dreptul sa voteze asa cum cred, pe baza audierii celor care sunt in anumite cauze (..) Fiecare parlamentar considera, individual, cum trebuie sa voteze si nu asculta ordine de la nimeni", a aratat Tariceanu, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele Senatului a explicat si de ce s-a tinut cont, in interpretarea votului din plen, privind cererea de arestare preventiva a lui Dan Sova, de Regulamentul Senatului, precizand ca, atata timp cat articolul respectiv din Regulament nu e declarat neconstitutional, este in vigoare si se aplica.

"Daca Curtea Constitutionala va considera ca acea neconcordanta trebuie rezolvata, din acel moment, trebuie pusa in aplicare acea prevedere, prin modificarea Regulamentului", a mai spus Tariceanu, precizand ca si in cazul celei de-a doua cereri pentru arestarea preventiva a lui Darius Valcov se aplica acelasi Regulament.

Judecatorii Curtii Constitutionale vor analiza, pe 8 aprilie, cererea presedintelui Klaus Iohannis de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public-Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte.

Seful statului solicita Curtii Constitutionale sa constate existenta conflictului juridic de natura constitutionala "ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune in acord dispozitiile legale cu Constitutia in ceea ce priveste majoritatea necesara adoptarii hotararilor de incuviintare a cererilor de retinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinta blocarii activitatii puterii judecatoresti".

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

In scrisoarea presedintelui Klaus Iohannis se arata ca "atitudinea Parlamentului in cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman Sova a condus la un blocaj institutional prin imposibilitatea desfasurarii procedurilor judiciare si a infaptuirii actului de justitie", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele solicita Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca si Parlament, "generat de omisiunea celor doua Camere ale Parlamentului de a pune de acord dispozitiile Art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, si ale Art. 173 din Regulamentul Senatului cu prevederile Art. 76 alin.(2) din Constitutie, republicata".

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Parlamentarii au respins, de la inceputul acestui an, trei cereri privind ridicarea imunitatii unor parlamentari, fosti ministri.

Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive pentru senatorul PSD Dan Sova, iar pe 12 februarie a respins solicitarea Parchetului General de incuviintare a inceperii urmaririi penale impotriva senatorului PNL Varujan Vosganian. Camera Deputatilor a respins, pe 11 martie, cererea de incuviintare a urmaririi penale in cazul deputatului UDMR Laszlo Borbely.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.