Presedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski a declarat, joi, ca tara sa conteaza pe colaborarea cu Romania in elaborarea unei pozitii comune, in chestiunea flanc estic al NATO, adaugand ca e nevoie de decizii care sa creasca sentimentul de securitate in regiune.

Presedintele polonez a aratat in cadrul declaratiei de presa comune sustinuta cu Klaus Iohannis, ca vizita presedintelui Romaniei la Varsovia este o sansa pentru intensificarea colaborarii dintre cele doua state.

"Consider ca este o sansa imensa pentru a da un nou continut parteneriatului strategic deja existent intre Romania si Polonia. Eu sunt convins ca aceste parteneriat este foarte necesar din punctul de vedere al dezvoltarii situatiei din regiunea noastra, din aceasta parte a Europei, unde au intervenit modificari negative in ceea ce priveste mediul de securitate. Ma bucur ca am putut sa semnam o declaratie comuna care da cadrul intensificarii acestei colaborari polono-romane in diverse domenii, nu doar in domeniul securitatii, ci in toate domeniile importante din punctul de vedere al apropierii pe viitor", a aratat Bronislaw Komorowski, potrivit MEDIAFAX.

El a apreciat ca "un anumit cadru al calendarului politic indeamna si el spre intensificarea colaborarii dintre Romania si Polonia".

"Perspectiva Summit-ului NATO de la Varsovia din 2016 ne cere nu doar sa facem o analiza comuna a realizarii deciziilor de la Newport - si trebuie sa ne amintim ca inaintea acestui summit au avut loc si consultari polono-romane, dar si cu alte tari din aceasta regiune pe care o numim Flancul Estic al Aliantei, si aceste consultari au avut rezultate foarte bune in ceea ce priveste puterea argumentelor noastre pe care le-am prezentat la Newport. Dupa parerea mea, Summitul de la Varsovia ar trebui sa fie nu doar o ocazie tocmai de a trage concluziile a ceea ce am reusit sa facem dupa Newport, ci si o ocazie de a intari Flancul Estic", a mentionat Bronislaw Komorowski.

Potrivit presedintelui polonez, e nevoie de "decizii care sa creasca sentimentul de securitate in aceasta regiune".

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

"Nu voi ascunde faptul ca eu contez pe colaborarea cu Romania in aceasta privinta si contez pe colaborarea cu Romania in ceea ce priveste elaborarea unei pozitii comune si unor idei comune in chestiunea acestui flanc estic al Aliantei", a adaugat Komorowski.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.