Presedintele Klaus Iohannis a declarat, intr-un interviu acordat TVR, ca Romania are un fond valoros prin organizatiile minoritatilor sale, si ca acest fond trebuie pastrat, adaugand ca nu peste tot in Europa intalnim situatia de la noi, in care minoritatile beneficiaza de discrimininare pozitiva.

Intrebat, in cadrul emisiunii Akzente, despre faptul ca s-a pus problema ca Forumul German sa devina partid, Klaus Iohannis, care a vorbit in limba germana, a declarat ca "Romania are un fond valoros, prin organizatiile minoritatilor sale", iar aces fond trebuie pastrat.

"Nu peste tot in Europa intalnim aceasta situatie si anume ca minoritatile beneficiaza de discriminare pozitiva, fiind reprezentate in Parlament sau avand posibilitatea de participare la alegerile locale", a mai spus Iohannis, potrivit MEDIAFAX.

El a mentionat ca termenul de discriminare pozitiva este prevazut in lege si reprezinta "un fond valoros, de care dispune Romania si care trebuie pastrat".

"Eu nu am considerat oportuna transformarea Forumului German in partid politic. Nici acum nu consider ca este bine, deoarece o parte importanta din activitatea Forumului german, cum ar fi cea privind aspectele sociale, caminele pentru varstnici dar si cele eonomice, nu ar mai fi posibila in forma existenta. Stiu ca s-a discutat ca Forumul german sa fie impartit intr-o componenta politica si intr-una economica si sociala. Totusi, comunitatea germana este prea mica pentru a sustine doua institutii de asemenea factura, una politica si respectiv una sociala si economica. Eu zic ca nu ar functiona", a mai afirmat seful statului.

Intrebat daca este bine ca minoritatea germana are un singur reprezentant in Parlamentul Romaniei, Klaus Iohannis a raspuns: "E bine ca avem unul. Eu ma bucur ca Ovidiu Gant lucreaza bine, de atatia ani".

Potrivit presedintelui Romaniei, "minoritatea germana are rolul de punte, in contextul relatiilor romano-germane". "Asa stau lucrurile la nivel micro dar si macro. Exista comisiile mixte, la nivel guvernamental, care se ocupa, oficial, la nivel foarte inalt, cu aceasta tematica dar exista si multe relatii cu Germania, promovate de membri ai Forumului sau de forumuri germane", a mai spus seful statului.

Intrebat daca va mai participa la evenimente ale Forumului German, Klaus Iohannis a precizat ca, daca este un eveniment important al Forumului, cum ar fi de exemplu jubileul celor 25 de ani sau relatiile bilaterale foarte bune, va participa.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.