Europarlamentarul Monica Macovei a avertizat ca politicianul care nu ia in seama problema coruptiei din Romania sau raspunde "obraznic" statelor membre care o ridica "nu face decat deservicii Romaniei si nu va aduce Romania mai aproape de Schengen".

Monica Macovei a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca Schengen este o zona de incredere, iar toti cetatenii europeni isi pun increderea pe umerii romanilor, pentru a se feri de infractiuni, transmite MEDIAFAX.

"Problema coruptiei este reala si politicianul care nu o ia in seama sau raspunde obraznic statelor membre care ridica aceasta problema nu face decat deservicii Romaniei si nu va aduce Romania mai aproape de Schengen. Schengen este o zona de incredere, odata intrat prin Romania in spatiul Schengen te duci in toata UE fara niciun control. Prin urmare, toti cetatenii europeni isi pun increderea pe umerii romanilor de la frontiera, ai politistilor, procurorilor, judecatorilor si vamesilor, pentru a se feri de infractiuni si pentru respectarea legii. Sistemul Schengen inseamna mult mai mult decat a fi in acest spatiu fara frontiere", a spus Macovei.

Potrivit acesteia, sunt exemple de politicieni romani care au spus: "Si ce daca avem coruptie, ca si Grecia sau Italia au", ceea ce inseamna un mod foarte prost de a face lobby pentru Romania, este un "anti-lobby".

"Am auzit si replici de genul: «Ce, suntem mai corupti ca voi? Ce ne tot bateti la cap cu politica asta?», care fac rau Romaniei. Trebuie sa spunem ca asa este, pentru ca este un adevar. As face lobby pentru intrarea in Schengen, asa cum am facut pentru intrarea in UE. Da, avem coruptie, dar uite ce eficient ne luptam cu ea, nu stam cu mainile incrucisate, avem si mijloace de combatere. Avem si rezultate si sa facem documente sa le ducem. DNA este considerata una dintre cele mai bune institutii anticoruptie din UE si e data ca exemplu"
, a mai spus Monica Macovei.

Monica Macovei participa, vineri, la Cluj-Napoca, la o conferinta regionala a asociatiei M10, urmand ca duminica sa isi lanseze la Bucuresti, propriul partid.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Intrebata, joi, la Berlin, in cadrul conferintei de presa comune sustinuta cu presedintele Klaus Iohannis, daca se poate lua o decizie pe Schengen anul acesta in privinta Romaniei, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca nu poate promite, dar a remarcat ultimele rapoarte pozitive MCV pentru tara noastra, subliniind ca vor fi discutati pasii urmatori in acest sens.

Si presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, in cadrul declaratiei comune sustinuta la Berlin, ca Romania conteaza pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii care sa permita avansarea spre realizarea obiectivului aderarii la spatiul Schengen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.