Presedintele Klaus Iohannis a plecat, marti, intr-o vizita oficiala in Franta, in cursul careia va avea convorbiri cu presedintele francez, Francois Hollande, seful statului urmand sa participe, joi, si la Consiliul European de la Bruxelles, precum si la summit-ul Partidului Popular European.

Klaus Iohannis a declarat la aeroport, inainte de plecarea spre Paris, ca este importanta consolidarea parteneriatului cu Franta, dar si sa aratam ca "Romania, ce spune, aia face". El a precizat ca este vorba despre prima vizita bilaterala din mandatul de prsedinte.

Despre vizita la Paris, Iohannis a aratat ca vine la invitatia presedintelui Hollande si a mentionat importanta consolidarii parteneriatului strategic cu Franta, un membru important al UE cu care avem relatii bilaterale foarte bune, scrie MEDIAFAX.

Klaus Iohannis a spus ca este importanta redinamizarea relatiilor cu Franta si ceilalti parteneri europeni si foarte important este ca "trebuie sa aratam ca Romania, ce spune aia si face". "Avem relatii romano-franceze care depasesc cadrul unui parterneriat simplu, chiar al unui parteneriat strategic, in domeniul culturii, cercetarii, educatiei si francofonia, care este o zona de parteneriat foarte impotanta", a mai spus Iohannis.

El a mentionat ca in cadrul vizitei vor fi discutate chestiuni legate de UE si chestiuni de actualitate cum ar fi combaterea terorismului si situatia din Ucraina.

Presedintele a mai aratat ca joi, la Bruxelles, va participa la reuniunea informala a Consiliului European, fiind prima participare la o reuniune de Consiliu. El a spus ca pe agenda se afla teme de actualitate, lupta impotriva terorismului si consolidarea Uniunii economice si monetare. "Cu siguranta se va discuta situatia din Ucraina si relatia UE cu Federatia Rusa", a mai spus presedintele Iohannis.

El a mentionat ca toate aceste lucruri pregatesc evolutiile din aceasta primavara si a aratat ca procesul de consolidare a Uniunii monetare este important nu numai pentru tarile din zona euro, ci si pentru cele din afara zonei euro. "Romania se pregateste oricum sa devina membru in zona euro si aceste chestiuni au importanta", a spus seful statului.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Presedintele merge in aceasta deplasare externa cu sotia sa, Carmen Iohannis, fiind vorba despre o vizita oficiala. In delegatia care il insoteste pe seful statului la Paris si Bruxelles se afla consilierul personal Mihai Razvan Ungureanu, consilierii prezidentiali Dan Mihalache, Simina Tanasescu, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, George Scutaru, Leonard Orban, purtatorul de cuvant Tatiana Niculescu Bran.

Programul vizitei oficiale a presedintelui Klaus Iohannis in Franta va incepe la 13.35 (ora Romaniei), cand va avea loc, la Hotel des Invalides, ceremonia primirii oficiale. La ora 14.00 (ora Romaniei), la Palatul Élysée va avea loc sosirea presedintelui Romaniei si intampinarea de catre presedintele Frantei, François Hollande.

Ceremonia va fi urmata de convorbiri tete-a-tete intre cei doi sefi de stat si de un dejun de lucru. In jurul orei 15.30, Francois Hollande si Klaus Iohannis vor avea o declaratie de presa comuna.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

La ora 17.00, presedintele Klaus Iohannis se va intalni cu presedintele Senatului Republicii Franceze, Gerard Larcher, la sediul Senatului, iar, la ora 18.00, vor avea loc convorbiri oficiale cu presedintele Adunarii Nationale, Claude Bartolone. La ora 20.30, va avea loc, la sediul Ambasadei Romaniei la Paris, intalnirea presedintelui Klaus Iohannis cu reprezentantii comunitatii romanesti din Franta. In cadrul acestei intalniri, seful statului va sustine o alocutiune.

Joi, presedintele Klaus Iohannis se va afla la Bruxelles. Seful statului a fost invitat de catre presedintele popularilor europeni, Joseph Daul, sa participe la Summit-ul PPE de la Bruxelles, care va avea loc inainte de reuniunea informala a Consiliului European. Astfel, la ora 10.00 (ora locala), presedintele se va intalni cu presedintele PPE, Joseph Daul, iar incepand cu ora 10.30, va participa la Summit-ul Partidului Popular European. Dupa reuniunea Consiliului European, seful statului va sustine, la ora 19.10 (ora locala) declaratii de presa.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

In cadrul reuniunii informale care va avea loc la Bruxelles la 12 februarie, liderii UE urmeaza sa discute despre lupta UE impotriva terorismului in urma atacurilor de la Paris. Se va desfasura de asemenea o dezbatere privind modalitatile de consolidare a coordonarii economice si a bunei functionari a uniunii economice si monetare.

De asemenea, se preconizeaza ca liderii tarilor UE vor trece in revista cele mai recente evolutii din Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.