PMP ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa cheme in aceasta saptamana la Cotroceni partidele politice, pentru a decide un pact privind situatia creditelor neperformante din Romania, a declarat, luni, presedintele formatiunii, Elena Udrea.

"Ii cerem domnului presedinte Klaus Iohannis sa cheme la Cotroceni partidele politice, inclusiv PMP in saptamana aceasta pentru a decide un pact care sa se refere la situatia creditelor neperformante din Romania. Creditele neperformante nu sunt doar din cauza fluctuatiei de curs valutar", a precizat Elena Udrea, intr-o conferinta de presa, dupa sedinta Consiliului National al partidului.

Ea a aratat ca partidele politice trebuie sa fie consultate la Cotroceni si trebuie realizat un pact pentru a gasi solutii de rezolvare a acestei probleme, aratand ca cifrele arata ca sunt 6 miliarde de euro intarzieri la plata creditelor, ceea ce poate reprezenta "o bomba sociala si economica". De asemenea, Udrea a aratat ca asteapta reactia Guvernului privind situatia creditelor in valuta acordate in Romania, aratand ca este nevoie "de o interventie a Executivului" si ca exista o directiva a Uniunii Europene privind creditele neperformante, care permite conversia acestora in moneda nationala, scrie MEDIAFAX.

Udrea a precizat ca propunerea PMP pentru solutionarea acestei probleme este "de a oferi posibilitatea clientilor sa-si converteasca creditele luate in valuta in lei la cursul momentului in care au facut creditarea in care au luat credite +/- 20%". "Este propunerea pentru toate creditele luate in valuta, nu doar pentru franci elvetieni", a explicat Udrea aratand ca prin aceasta varianta nu ar mai exista discriminare si ar castiga toata lumea printr-o rata acceptabila pentru clienti, iar bancile vor face profituri din dobanzi si comisioane.

Udrea a precizat ca cea mai buna solutie ar fi emiterea unei ordonante de urgenta si a aratat ca in cazul in care Guvernul nu va face acest lucru, PMP va depune un amendament la o propunere legislativa aflata in Parlament si initiata de Ana Birchal, astfel incat sa poata fi convertite in lei creditele luate in valuta.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Cursul francului a atins joi si vineri valori record, ca urmare a eliminarii plafonului impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro. Vineri, cursul francului s-a plasat la 4,4228 lei, in urcare cu 2,2% fata de joi, cand a fost cotat la 4,3287 lei, in crestere cu 15,7% fata de miercuri.

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a cerut, luni, in BPN, mandat pentru a-i invita la dialog pe copresedintii PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, asupra a cinci teme, printre care si situatia creata de cresterea francului elvetian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.