Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, dupa primele consultari cu partidele parlamentare din mandat, ca a propus pentru prima data in 25 de ani de la Revolutie, incheierea unui acord asumat de intreg spectrul politic, pentru domeniul Apararii si ca a obtinul consensul in acest sens.

Presedintele a anuntat ca a incheiat primele consultari cu partidele parlamentare de la preluarea mandatului sau de presedinte, aratand ca a considerat ca necesar ca prima tema pe care sa o supuna dezbaterii sa fie cea a "consensului politic pentru asigurarea unei finatari corecte a Armatei, respectiv bugetul Apararii".

"Europa si NATO trebuie sa faca fata celei mai mari provocari de securitate de la inchierea Razboiului Rece. Pentru prima data, un stat apeleaza la forta pentru a redesena granitele. Toate aceste lucruri grave se intampla langa frontiera noastra si nu pot fi ignorate", a spus presedintele, potrivit MEDIAFAX.

Iohannis a aratat ca, desi suntem membru al NATO, "lucrul acesta nu inseamna ca trebuie sa stam si sa asteptam ca altii sa ne asigure securitatea, platind din bugetete tarilor proprii, pentru noi". "Avem datoria sa tratam cu maturitate situatia din regiune si sa aratam ca suntem o natiune responsabila", a mai afirmat Klaus Iohannis, adaugand ca a considerat necesar sa se asigure finantarea necesara Armatei romane, pentru a putea beneficia de fondurile necesare pentru pregatire si pentru inzestrare cu tehnica moderna".

"Am chemat astazi partidele la consultari pentru a le propune pentru prima data, in 25 de ani de la Revolutie, incheierea unui acord asumat de intregul spectru politic, pentru domeniul Apararii", a afirmat seful statului, precizand ca "a obtinut consensul necesar pentru ca bugetul alocat Apararii sa atinga nivelul de 2% din PIB in 2017".

Klaus Iohannis a afirmat ca, mai mult, a propus ca acest nivel sa fie considerat un nivel minim, care sa fie pastrat pentru cel putin zece ani, pe perioada 2017-2027.

"In acest fel, se realizeaza predictibilitatea pentru acest sector vital", a mai declarat seful statului.

Citeste si: Iohannis, consultari cu partidele despre bugetul Apararii! Declaratiile formatiunilor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.