Tribunalul Bucuresti a decis, duminica, arestarea preventiva pentru 30 de zile a celor doua experte contabile din dosarul lui Marian Oprisan, acuzate ca au stabilit impreuna cum vor aborda expertiza, astfel incat sa ii favorizeze pe inculpatii din dosar.

Expertele Ileana Roxana Cernea (Pintea) si Elena-Valentina Musuroiu au fost retinute sambata, pentru favorizarea faptuitorului, abuz in serviciu si fals intelectual, respectiv complicitate la favorizarea faptuitorului si complicitate la abuz in serviciu. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au cerut Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a celor doua experte, solicitarea fiind admisa de judecatorul de drepturi si libertati, care a emis pe numele lor mandate pentru 30 de zile. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit ordonantelor de retinere, Ileana Cernea a fost desemnata de instanta de judecata, in data 10 iulie 2014, sa efectueze expertiza financiar-contabila in dosarul de coruptie al presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Vrancea, Marian Oprisan. Dosarul a fost stramutat de mai multe ori, in prezent fiind in curs de judecare, in prima instanta, la Judecatoria Cluj-Napoca. Totodata, unul dintre inculpatii trimisi in judecata in acest dosar a cerut numirea, in calitate de expert recomandat pentru a participa la efectuarea expertizei financiar contabile, a Elenei Musuroiu, care a si dobandit aceasta calitate.

Conform atributiilor stabilite de instanta, Ileana Cernea trebuia sa raspunda la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La randul lor, expertii parte (recomandati de inculpatii din dosar) urmau sa-si exprime si ei opiniile cu privire la obiective.

"Incalcand sarcinile ce-i reveneau cu privire la intocmirea raportului de expertiza financiar-contabila, respectiv acelea de a fi independent fata de orice intruziune, corect si impartial, Cernea (Pintea) Ileana Roxana (experta desemnata de instanta) a stabilit impreuna cu Musuroiu Elena Valentina (experta parte recomandata de unul din inculpati) modul in care vor aborda expertiza, asa incat sa serveasca intereselor inculpatilor judecati si, de asemenea, strategia de urmat pentru atingerea scopului", au scris procurorii in documentul citat.

Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

Anchetatorii sustin ca cele doua au convenit ca expertiza sa fie realizata de catre Elena Musuroiu, fara ca expertul judiciar numit de instanta sa analizeze documentele puse la dispozitie si sa traga propriile concluzii care se impun, in mod obiectiv. Astfel, Ileana Cernea ar fi acceptat ca Elena Musuroiu sa fie cea care sa elaboreze expertiza pentru ea, fara a avea nicio contributie, rezumandu-se doar la a-si insusi expunerea, argumentatia si concluziile redactate in numele sau de expertul parte, prin semnarea documentului.

In dosar este urmarit penal expertul Liviu Macovei, pentru complicitate la abuz in serviciu. Acesta, in calitate de expert parte al unui alt inculpat din dosar, ar fi acceptat sa semneze raportul de expertiza contabila, constientizand ca nu a fost intocmit de catre expertul desemnat de instanta - Ileana Cernea - si ca, in acest mod, se incalca prevederile legale si totodata se aduce atingere dreptului partilor vatamate din dosar la desfasurarea procesului in mod echitabil, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

La inceputul lunii iunie 2006, Marian Oprisan (PSD) a fost trimis in judecata de procurorii DNA, pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri, fals si uz de fals. Alaturi de el, in dosar au mai fost inculpati vicepresedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Directiei Economice, Ion Costeanu, directorul Directiei Tehnice, Liviu Rusu, fost sef Serviciu Drumuri si Poduri din Directia Tehnica a Consiliului Judetean.

Procurorii au sustinut ca o comisie de licitatie de la Consiliul Judetean, numita de Marian Oprisan, ar fi incredintat lucrari de pietruire a unor drumuri comunale, in valoare de 1,9 milioane de dolari, virati de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului unor firme neeligibile. Alte acuzatii se refereau la achizitia corpului de cladiri de la "Caprioara" si la sumele cheltuite pentru intretinerea unitatilor de protocol Vila "Rucar" si "Hanul dintre Vii", situate in localitatile Soveja, respectiv Cimpineanca, imobile pentru intretinerea carora Consiliul Judetean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

Citeste si:
Marian Oprişan deschide lista PSD Vrancea pentru Senatul României
Marian Oprişan deschide lista...

Dosarul a fost stramutat de mai multe ori la diferite instante, iar din 7 iulie 2010 se afla pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.