Presedintele ales, Klaus Iohannis, anunta ca in 16 decembrie va lua parte, la Timisoara, la ceremoniile dedicate implinirii a 25 de ani de la Revolutie, el exprimand dorinta ca acest moment sa fie "un legamant" ca tot ceea ce s-a castigat in decembrie 1989 nu va fi pierdut niciodata.

"Asa cum am promis, pe 16 decembrie voi lua parte, la Timisoara, la ceremoniile dedicate implinirii a 25 de ani de la Revolutia din 1989. Nu e simbol mai puternic si nici data mai intensa: pe 16 decembrie as vrea sa fim cat mai multi acolo si sa ne amintim de eroii nostri de la Timisoara si de faptul ca anul acesta se implineste un sfert de veac de cand ei nu mai sunt", a scris Iohannis pe contul sau de Facebook.

"Vreau ca acest moment sa fie un legamant ca tot ceea ce am castigat in decembrie 1989 nu vom pierde niciodata!", a adaugat el.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, manifestarile dedicate implinirii a 25 de ani de la Revolutia din 1989 vor incepe in 16 decembrie, la ora 9.00, cu o vizita la Penitenciarul din Timisoara, care va gazdui si o expozitie de fotografie, iar de la ora 12.30 va avea loc o expozitie cu tema "Revolutia din 1989", la Opera Nationala Romana, transmite MEDIAFAX.

Tot in 16 decembrie, de la ora 15.00, se va desfasura sedinta festiva a Consiliului Local Timisoara, la Opera Nationala din oras, ocazie cu care zeci de revolutionari vor primi titul de Cetatean de onoare al municipiului Timisoara.

In continuare, de la ora 17.00, va avea loc evenimentul "In memoriam traseul Revolutiei". Este vorba de o procesiune cu torte si lumanari care va porni din locul unde a inceput Revolutia, in Piata Sfanta Maria, si va ajunge la Catedrala, unde participantii vor depune lumanari si candele in memoria tinerilor ucisi pe treptele bisericii in urma cu 25 de ani. O ora mai tarziu, tot pe treptele Catedralei, corul Contrast al Operei Romane din Timisoara va interpreta piese pentru eroii-martir si va avea loc un moment de reculegere. La ora 19.00, la Opera Nationala Romana din Timisoara va avea loc un concert de colinde sustinut de Corul National de Camera Madrigal, iar de la ora 20.00 in Piata Victoriei vor fi aprinse candele care apoi vor fi asezate in forma de cruce pe platoul din fata Operei.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

In 17 decembrie, va fi zi de doliu la Timisoara, toate institutiile urmand a cobori drapelul Romaniei in berna.

In aceasta zi, evenimentele dedicate Revolutiei vor incepe la ora 10.00, cu o slujba de pomenire a eroilor martiri care va avea loc la Catedrala Mitropolitana, apoi la Biserica Martirilor. De la ora 14.00, va avea loc slujba de pomenire a eroilor martiri si parastasul la Cimitirul Eroilor, iar la ora 17.17 va avea loc lansarea unei carti dedicate Revolutiei, in Sala de Consiliu a Primariei Timisoara. De la ora 19.00, va avea loc un moment de reculegere cu lumanari, in memoria eroilor martiri, pe treptele Catedralei.

Manifestarile vor continua in 18 decembrie, de la ora 18.30, cand pe scarile din fata Catedralei Mitropolitane din Timisoara va avea loc un concert de colinde sustinut de Corul Teologic din Timisoara. De asemenea, in 19 decembrie, programul dedicat Revolutiei de la Timisoara va contine un simpozion, proiectii de film si un concert, iar la Filarmonica "Banatul" va rula filmul "Recviem pentru Dominic" si va avea loc Concertul Requiem in Re Minor de Wolfgang Amadeus Mozart, ambele urmand a fi proiectate pe ecrane amplasate in Piata Victoriei.

Citeste si:
Brancusi la Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2023 -...
Brancusi la Timisoara -...

In 20 decembrie, mai multi timisoreni vor pleca spre Bucuresti, pelerinajul fiind intitulat "Pe urmele cenusii eroilor-martiri timisoreni disparuti in Revolutie".

Participantii la pelerinaj vor depune coroane in Piata Universitatii din Capitala, la monumentul din Piata Revolutiei, la Crematoriul "Cenusa", la Cimitirul Eroilor si la "Biserica suspendata" din Popesti-Leordeni, unde va fi oficiata o slujba de pomenire langa gura de canal Castaforum, locul in care s-a aruncat cenusa eroilor martiri timisoreni disparuti la Revolutia de la Timisoara.

Seara, de la ora 19.00, pe scena amplasata in Piata Victoriei, in fata Operei din Timisoara, va avea loc un concert rock dedicat Revolutiei. Vor urca pe scena Pro Musica, Phoenix, precum si trupele sarbesti RibljaČorba si Bajaga i Instruktori.

Citeste si:
„Podul Unirii”, primul construit în Maramureș de la Revoluție...
„Podul Unirii”, primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.