Presedintele ales Klaus Iohannis a declarat miercuri, la conferinta "Anti-corruption Sustainability in Romania", ca "fara o justitie independenta si functionala o natiune poate trai de zece ori un secol", dand asigurari ca va sprijini activitatea anticoruptie a DNA in mandatul sau ca sef al statului

"De foarte multa vreme in societatea noastra se discuta despre marile scandaluri de coruptie. Anchete, care se succed cu repeziciune in ultimii ani, infatiseaza un peisaj sumbru, o Romania infricosatoare, o tara parazitata de coruptie. Trebuie sa intelegem insa ca o Romanie in care politicieni si oameni de afaceri se unesc intr-o alianta nociva pentru a devasta bugetul public este o Romanie asasinata", a declarat Iohannis, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat aceste "imagini" arata cat de "urgenta trebuie sa fie schimbarea". "Aceasta este Romania anormala de care vrem sa ne despartim cat de curand si sa construim impreuna Romania noastra, Romania oamenilor normali", a mai spus presedintele ales.

Iohannis a mentionat ca pot fi discuate cauzele acestei situatii, dar acest lucru nu este suficient pentru a fi inlaturate efectele. "Pentru aceasta este necesar un amplu proces de asanare morala a clasei politice si de mult curaj si intransigenta din partea tuturor institutiilor responsabile. Nu cred ca e imposibil, e doar greu. Acesta este motivul pentru care cer cetatenilor Romaniei, cer societatii civile, profesionistilor si institutiilor sa se mobilizeze exemplar intr-un efort de redefinire a respectului si demnitatii si de redevenire ca societate si stat", a mai declarat presedintele ales.

De asemenea, el a apreciat ca in acest moment coruptia este principalul dusman al competitiei libere si al promovarii care are la baza meritocratia, "generand o ampla frustrare si demobilizare a adevaratilor profesionisti".

"Coruptia ne afecteaza traiul de zi cu zi, fiind maladia care ne afecteaza investitiile straine, dezvoltarea civila, initiativa si inovatia. Coruptia inhiba si intimideaza generand centre de putere si control paralele si ilegale, incompatibile cu democratia, iar pe termen lung conduce la regres, segregare sociala si economica si, cel mai grav, la o rasturnare endemica a valorilor", a mai spus Iohannis.

"Coruptia este de departe principala problema interna de siguranta nationala, de aceea prevenirea si descoperirea infractiunilor de coruptie si pedepsirea infractorilor sunt deziderate ale oricarei justitii si cu atat mai mult a celei din Romania", a mai declarat presedintele ales.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

"Fara o justitie independenta si functionala o natiune poate trai de zece ori un secol. Fara sa aiba o forma de stat, fara un stat de drept adevarat si fara domnia legii, nu putem avea democratie si nici separarea puterilor in stat. Cu o justitie eficienta, insa, o natiune poate face pasi uimitori, ca si cand ar trai un secol in zece ani", a apreciat Iohannis.

Totodata, el a dat asigurari ca in mandatul sau de presedinte va sprijini lupta impotriva coruptiei si activitatea DNA.

"Misiunea mea principala este aceea de a ocroti si sprijini acest demers (al luptei impotriva coruptiei, n.r.), precum si de a incuraja celelalte institutii ale statului sa se angajeze activ si sa coopereze pentru atingerea acestui scop. Presedintele trebuie sa fie nu doar garantul, ci si cel dintai promotor al statului de drept. Concret, imi doresc in mandatul meu dezvoltarea capacitatii DNA si imbunatatirea performantei la nivel a acesteia. DNA a fost o instititie foarte performanta a ultimilor ani, incepand cu mandatul lui Daniel Morar si continuand cu mandatul actualei doamne procuror sef", a mai declarat presedintele ales.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.