Politica10 Noiembrie 201417:10

Lectura de 3 minute

 Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, ca Biroul Electoral Central trebuie sa clarifice, prin emiterea unei noi hotarari, situatia infiintarii unor sectii de votare suplimentare in strainatate, prin care sa clarifice daca aceste sectii se pot infiinta sau nu.

"Numai o hotarare a BEC-ului va clarifica daca se pot infiinta sau nu sectii de votare suplimentare in strainatate. (…) Cu legea nu te joci. Prin hotararea 4/2014 a BEC-ului care interpreteaza acelasi articol 54 din Legea 370/2004, BEC nu spune nimic de infiintarea de noi sectii de votare. BEC trebuie sa clarifice aceasta chestiune printr-o noua hotarare", a precizat Zgonea, luni, prin intermediul unui comunicat de presa, scrie MEDIAFAX.

Potrivit lui Zgonea, comunicatul transmis de BEC vineri seara nu are valoare juridica. "Toate institutiile statului au obligatia sa respecte legea. In acest moment, Legea 370 pe 2004 spune foarte clar: al doilea tur de scrutin are loc in aceleasi sectii de votare si pe baza acelorasi liste de alegatori de la primul tur. Cine credeti ca isi poate asuma incalcarea legii fara sa suporte consecintele?", a mai aratat Zgonea.

El a subliniat faptul ca decizia ministrului de Externe, Titus Corlatean, de a demisiona, trage un semnal de alarma in acest sens. "Trebuie sa fie foarte clar un lucru. Pe 16 noiembrie actiunea de vot din diaspora va fi coordonata inclusiv de conducerea MAE, votul va fi fluidizat pentru ca nu se vor repeta greselile din turul I. Romanii din diaspora vor putea vota si sper sa o faca in numar cat mai mare. Numarul cabinelor de vot este practic dublat, personalul din sectii este suplimentat, formularele anti-frauda pot fi descarcate de pe internet si completate in afara sectiei, toate aceste masuri vor facilita accesul la vot pentru toti romanii, indiferent unde s-ar afla si toate aceste masuri sunt in limitele legii", a mai afirmat Zgonea.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni, ca isi depune mandatul, precizand ca MAE a primit un comunicat de la BEC privind lipsa unui impediment legal privind organizarea de noi sectii de vot, dar a precizat ca acesta nu are forta juridica, prin urmare nu poate incalca legea prin organizarea unor noi sectii in strainatate.

Citeste si:
Trump, teoria conspirației: China face orice ca să pierd alegerile...
Trump, teoria conspirației:...

"Problema noilor sectii de votare in strainatate, discutata atat de intens in ultimele zile: dupa hotararea BEC cunoscuta, adoptata seara, in noaptea zilei de marti, martea trecuta si primul comunicat, am fost si noi si opinia publica informati de aparitia, difuzarea unui al doilea comunicat al BEC, in noaptea de vineri spre sambata, la 12:00 noaptea, mai precis la 23:58, am primit la sediul MAE, pe fax, un comunicat si, respectiv, o adresa in care BEC ne comunica «inexistenta unui impediment legal referitor la organizarea de noi sectii de votare in strainatate»", a afirmat Corlatean, adaugand ca dupa primirea celui de-al doilea comunicat al BEC Ministerul Afacerilor Externe a demarat "un proces intern de evaluare consolidata pentru indeplinirea atributiilor sale legale in materie".

Titus Corlatean a anuntat ca, in urma acestei evaluari interne, Ministerul Afacerilor Externe "isi mentine integral pozitia potrivit careia nu exista baza juridica legala pentru suplimentarea la turul doi cu noi sectii de votare in strainatate". "Nici legea, Articolul 54, paragraful 1, dar si alte dispozitii legale importante din legea respectiva, inclusiv proceduri, pasi, termene imperative care au expirat, dar nici hotararea BEC din 4 noiembrie nu permit tragerea acestei concluzii potrivit careia s-ar putea infiinta noi sectii de votare in strainatate", a spus Titus Corlatean.

Acesta a aratat jurnalistilor cele doua documente discutate, explicand ca in comunicatul BEC se mentioneaza posibilitatea infiintarii de sectii "prin inexistenta acelor impedimente de natura legala", in timp ce hotararea BEC, care are "forta juridica", nu prevede nimic cu privire la inexistenta unui impediment legal si are forta juridica.

"Comunicatul, care este un comunicat de presa, face aceasta mentiune, comunicat care nu are forta juridica. In consecinta, ca ministru, am obligatia sa asigur, impreuna cu echipa Ministerului Afacerilor Externe, respectarea legalitatii, dar si prezervarea imaginii si prestigiului institutiei, Ministerul Afacerilor Externe", a mai spus Titus Corlatean, explicand motivele pentru care si-a depus demisia.

Citeste si:
Valeriu Zgonea a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare
Valeriu Zgonea a fost...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.