Premierul Victor Ponta s-a intalnit, sambata, in Kosovo, cu militarii romani, carora le-a spus ca este bine ca Romania sa fie prezenta in continuare in regiune deoarece poate avea un rol important in mentinerea pacii si a dialogului, neavand conflicte nici cu kosovarii albanezi, nici cu cei sarbi.

"In Kosovo, si din punct de vedere al angajamentului nostru, cred ca este bine sa fim prezenti si vom fi prezenti in continuare, pentru ca Romania poate sa joace un rol important in pastrarea pacii si a dialogului. Noi nu suntem vazuti ca inamici nici de catre kosovarii albanezi, nici de catre kosovarii sarbi, pentru ca nu am fost niciodata dusmanii lor in vreun fel", a spus Ponta militarilor romani din Kosovo, scrie MEDIAFAX.

El a adaugat ca spera ca in curand sa nu mai fie nevoie de prezenta in zona a fortelor de mentinere a pacii, aratand insa ca "probabil va mai dura putin". Ponta le-a mai transmis militarilor ca se incearca asigurarea unui "statut pe termen lung" din punct de vedere financiar pentru militarii care se intorc din teatrele de operatie.

Romania participa in prezent la misiunea KFOR cu 68 de militari, la care se adauga inca 128 de militari ca rezerva strategica. Armata Romaniei se afla in provincia Kosovo, din martie 2000.

In urma cu un an, dupa ce se pronuntase in favoarea unei recunoasteri rapide a independentei Kosovo, premierul Ponta, aflat la Washington, i-a spus vicepresedintelui SUA, Joe Biden, ca in 2014 "nu se va intampla nimic" in ceea ce priveste recunoasterea Kosovo, dar ca in 2015 Romania va avea o pozitie coordonata cu partenerii internationali. Ulterior, aflat la Tirana, in Albania, Ponta a afirmat ca nu sustine o parelela intre Crimeea si Kosovo si ca problemele din regiune se vor rezolva atunci cand Serbia si Kosovo vor deveni state membre UE.

Presedintele Traian Basescu insa, comentand la acel moment situatia din Crimeea si din regiune, afirma: "Poate si premierul intelege ca nu mai trebuie dat semnalul «Lasati sa plece presedintele ca recunosc eu Kosovo imediat»". El arata, referitor la situatia din Ucraina, ca ne aflam in fata unui precedent, nu neaparat identic, si anume cel din Kosovo. "Autoritatile locale din Crimeea se cramponeaza de el, in votul dat cu privire la independenta Crimeei, si anume precedentul Kosovo", a spus seful statului.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

"Poate si premierul intelege ca nu mai trebuie dat semnalul: «Lasati sa plece presedintele, ca recunosc eu Kosovo, imediat». Este o proba de slugarnicie, care nu isi are rostul cand privim la interesul national al Romaniei si la realitatea regiunii in care noi traim", a spus Basescu.

Presedintele a declarat, ulterior, intrebat de presa, ca s-a referit la declaratiile premierului Ponta, care a spus ca are alta pozitie decat cea a presedintelui cu privire la Kosovo. "O face nu numai public, o face si in discutiile bilaterale", a mai spus Basescu.

Intrebat daca are informatii privind aceste discutii bilaterale ale premierului, pe tema Kosovo, presedintele Basescu a raspuns: "Altfel nu as fi spus public.(..) I se pare ca a fi extrem de flexibil ii poate aduce ceva. Eu pot sa ii spun ca atata timp cat are in CV un plagiat si o lovitura de stat, e greu sa fii un partener credibil, oricate concesii ar face".

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.