MAE precizeaza ca decizia BEC de a permite romanilor aflati in strainatate in ziua scrutinului sa voteze pe baza cartii de identitate in toate statele, nu doar in tarile UE, duce la riscul de vot multiplu, intrucat nu mai are autocolante suplimentare pentru a fi trimise sectiilor din afara tarii.

Intr-un comunicat de presa, Ministerul de Externe sustine ca, urmare a deciziei BEC nr. 101 de miercuri, prin care se suplimenteaza categoriile de acte de identitate in baza carora se poate vota in strainatate, sunt generate, "cu titlu imediat, o serie de consecinte cu potential impact negativ asupra securitatii votului", scrie MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, Biroul Electoral Central a decis, miercuri, ca, suplimentar fata de actele de identitate prevazute in decizia BEC nr. 10 D din 15 septembrie, cetatenii romani cu domiciliul in Romania, care in ziua votarii se afla in strainatate, sa poata vota si pe baza cartii de identitate, cartii de identitate electronice, cartii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate.

Prin urmare, pe baza cartii de identitate se va putea vota in oricare dintre sectiile de votare organizate in strainatate. Anterior acestei decizii a BEC, cu cartea de identitate se putea vota in strainatate doar in sectiile de votare organizate in statele UE si in alte state care permit intrarea pe teritoriul lor cu cartea de identitate.

MAE precizeaza ca dupa decizia BEC din 15 septembrie a trimis, in timp util, catre toate sectiile de votare din strainatate "intregul stoc disponibil de timbre autocolante cu insemnul «Votat» care se aplica pe cartea de identitate dupa exercitarea votului" si ca nu mai dispune de alte timbre autocolante care sa fie distribuite pana cel mai tarziu in preziua votului, la toate acele sectii de vot din strainatate care, conform deciziei BEC nr. 101/29.10.2014, trebuie sa utilizeze timbre autocolante in procedura de vot.

Ministerul informeaza ca a sesizat aceste aspecte, in seara zilei de miercuri, Biroului Electoral pentru Strainatate (BES). Totodata, MAE a solicitat Ministerului Afacerilor Interne o suplimentare a numarului de timbre autocolante in vederea distribuirii de urgenta catre sectiile de votare din strainatate care, la acest moment, nu au in dotare timbre autocolante.

Citeste si:
Cu ce lider se întâlnește Vladimir Putin în prima sa vizită în...
Cu ce lider se întâlnește...

"In aceste conditii, Ministerul Afacerilor Externe semnaleaza public faptul ca exista un risc foarte ridicat ca, in intervalul extrem de scurt de timp ramas la dispozitie pana la primul tur de scrutin, timbrele autocolante suplimentare sa nu poata ajunge la toate sectiile de votare din strainatate care, potrivit noii decizii BEC, trebuie sa aplice aceste timbre in cazul votului pe baza de carte de identitate", se arata in comunicat.

Potrivit MAE, acest lucru duce la aparitia "unui risc serios de exercitare a votului multiplu in strainatate, ceea ce poate duce la vicierea grava a corectitudinii intregului proces electoral".

Prin urmare, MAE solicita instructiuni clare de la BEC cu privire la modul in care se va proceda in acele sectii de votare din strainatate la care, pe fondul deciziei BEC mentionate, emisa cu trei zile inainte de ziua votarii, nu vor putea fi furnizate in timp util timbrele autocolante necesare.

Citeste si:
BEC: Camerele de fotografiat, interzise în cabinele de vot
BEC: Camerele de fotografiat,...

Ministerul Afacerilor Externe sustine ca a luat "toate masurile care tin de competentele sale pentru desfasurarea in conditii de corectitudine si securitate a votului in strainatate si va actiona in continuare pentru asigurarea corectitudinii depline a procesului electoral in strainatate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.