ACL a primit si declarat, in prima saptamana a alegerilor prezidentiale, donatii totale in valoare de 320.410 lei, devansand astfel alianta electorala PSD-UNPR-PC, care a primit si declarat donatii totale in valoare de 312.704 lei, potrivit informatiilor furnizate, vineri, de AEP.

Partidul Miscarea Populara ocupa locul trei in clasamentul donatiilor, formatiunea primind si declarand, in prima saptamana a campaniei electorale, 106.000 lei, se arata, totodata, in comunicatul AEP in care se prezinta situatia donatiilor primite si declarate de partide, aliante si candidati independenti la data de 9 octombrie 2014, scrie MEDIAFAX.

Spre deosebire de ACL, PSD si PMP, care se afla in topul clasamentului, UDMR a primit si declarat, in perioada mentionata, donatii in valoare totala de 4.000 de lei, in timp ce PP-DD a primit si declarat donatii de 1.052 lei. Celelalte partide inscrise in cursa electorala, respectiv Partidul Alternativa Socialista, Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Partidul Ecologist Roman, Partidul PRODEMO, Partidul Romania Mare nu au declarat donatii. Astfel, valoarea totala a donatiilor primite si declarate de aliante si partide in prima saptamana de campanie este de 744.166 lei.

Dintre toate aliantele si partidele enumerate, doar ACL si Partidul Miscarea Populara au primit si declarat, in perioada mentionata, donatii si din partea persoanelor juridice, in valoare totala de 31.760 lei (ACL) si 21.000 lei (PMP), restul sumelor fiind constituite din donatii facute de catre persoane fizice.

In ceea ce priveste candidatii independenti, topul donatiilor primite si declarate in prima saptamana de campanie este condus de Calin Popescu-Tariceanu, cu 207.102 lei. El este urmat de Teodor Melescanu, cu 92.500 lei, Monica Macovei, cu 55.060 lei, din care 28.301 lei donati de persoane juridice si 26.758 lei donati de persoane fizice, clasamentul fiind inchis de Gheorghe Funar, cu 1.500 lei. Astfel, valoarea totala a donatiilor primite si declarate de candidatii independenti in prima saptamana de campanie este de 356.162 lei.

Citeste si:
Cine va conduce Autoritatea Electorală Permanentă. Alegeri...
Cine va conduce Autoritatea...

In total, aliantele, partidele si candidatii independenti au primit si declarat in prima saptamana a campaniei electorale suma de 1.100.328 lei, din care 1.019.266 lei donati de persoane fizice, iar 81.061 lei donati de persoane juridice.

Finantarea campaniilor electorale este reglementata de Legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, unde se prevede ca donatiile si legatele primite dupa deschiderea campaniilor electorale de la persoanele fizice sau juridice trebuie declarate AEP de catre mandatarul financiar, in termen de cinci zile lucratoare de la primire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.