CSM analizeaza daca este necesara sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la afirmatiile facute de presedintele Traian Basescu in cazul Microsoft si ale lui Varujan Vosganian cu privire la condamnarea lui Sorin Rosca Stanescu, pe langa sesizarea referitoare la afirmatiile premierului Victor Ponta.

Propunerile au fost facute in sedinta plenului Consiliului Superior al Magistraturii, de catre judecatorul Horatius Dumbrava si vicepresedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu.

Horatius Dumbrava a aratat, in contextul discutatiilor referitoare la necesitatea sesizarii Inspectiei Judiciare in cazul declaratiilor facute de premierul Victor Ponta, referitoare la ancheta in cazul Lukoil, ca IJ ar trebui sesizata si in cazul afirmatiilor presedintelui Traian Basescu din 3 octombrie, atunci cand a emis avizele pentru urmarirea penala a unor fosti ministri, in dosarul Microsoft, scrie MEDIAFAX.

El a mai spus ca in ultima perioada s-au inmultit atacurile nefondate la adresa justitiei din partea politicienilor, sustinand ca, in acest context, membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar trebui sa emita un avertisment clar politicienilor, apreciind ca sesizarea Inspectiei Judiciare nu este suficienta.

"Contextul din zilele acestea, in care apar declaratii ale Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, in care sunt devoalate date si informatii din dosare penale sau declaratii ale Primului Ministru, domnul Victor Ponta, prin care sunt atentionati procurorii cum trebuie in mod concret sa-si faca ancheta, impun ca CSM sa ia atitudine impotriva oricarui act care stirbeste independenta justitiei si erodeaza increderea publicului in justitie. In aceasta perioada, in care se multiplica atacurile la adresa justitiei, nu este indeajuns ca, punctual, sa fie sesizata Inspectia Judiciara, dupa care sa asteptam saptamani la rand pana cand Inspectia Judiciara va analiza si propune Plenului concluziile verificarilor facute, ci este nevoie de un Apel sau un Avertisment categoric pe care Plenul CSM sa-l faca la adresa tuturor politicienilor", a aratat Dumbrava.

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

In ce priveste sesizarea Inspectiei Judiciare in cazul declaratiei presedintelui Traian Basescu din 3 octombrie, Dumbrava a spus ca urmarirea penala este confidentiala si ca toti cei implicati in actul de justitie trebuie sa respecte acest lucru.

"Dupa studiul dosarelor, spune in declaratie domnul Presedinte, rezulta ca unele persoane care fac obiect al anchetei penale nu au primit bani, ca sunt conturi blocate in strainatate, ca declaratiile de martor luate in dosar de procurori nu sunt acoperite cu probe, ca anumite persoane nu au facut denuntul la DNA. Urmarirea penala este nepublica, confidentiala. Toti actorii care contribuie la infaptuirea actului de justitie, inclusiv Presedintele Romaniei, Senatul sau Camera Deputatilor, trebuie sa respecte aceste coordonate procesuale", a aratat Horatius Dumbrava.

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

La inceputul sedintei, vicepresedintele CSM a propus ca Inspectia Judiciara sa fie sesizata si in cazul afirmatiilor lui Varujan Vosganian, care a aratat miercuri, intr-o emisiune televizata, referitor la condamnarea lui Sorin Rosca Stanescu, ca "un procuror cere, un procuror judeca... Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuza. E un fel de pluton de executie... Inalta Curte este cazul cel mai explicit".

"Eu nu gasesc o vinovatie nici postului de televiziune, nici presei, caci acesta este rolul lor, sa informeze opinia publica, dar ca om politic, ca parlamentar, nu poti sa vii sa spui ca meseria de procuror este ceva jos de tot si ca tot ce este rau in aceasta societate se intampla din cauza unui procuror", a spus procurorul Gheorghe Muscalu.

Magistratii CSM vor analiza atat acele doua propuneri facute joi, cat si posibilitatea sesizarii IJ privitor la afirmatiile premierului Victor Ponta.

Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.