Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la summit-ul Marii Negre, desfasurat la Parlament, ca face parte dintre putinii sefi de guverne care considera ca executivele centrale au inca prea multe puteri si atributii, el aratand ca descentralizarea este in interesul dezvoltarii regiunii.

"Fac parte dintre acei sefi de guvern din Europa - putini, ce-i drept - care considera ca guvernele centrale inca au prea multe atributii, prea multe puteri si ca e in interesul dezvoltarii regiunii noastre ca autoritatile locale, cei care sunt alesi direct de cetateni sa aiba mai multe puteri, mai multe atributii, mai multe responsabilitati", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

El a aratat ca a promovat, de cand este premier, mai multe proiecte de descentralizare si de aplicare a principiului subsidiaritatii, despre care a spus ca nu e un principiu simplu.

"In Romania ne-am lovit de o interpretare a Curtii Constitutionale care cere ca acest principiu sa fie aplicat poate cu mai multa prudenta. Eu cred ca, pastrand regulile constitutionale si europene, o autoritate locala are sanse mult mai mari de eficienta decat guvernele centrale, care au mecanisme mai complicate, au mai multa birocratie si mai putina responsabilitate directa in fata cetatenilor", a spus Ponta.

El a precizat ca reprezentantii tarilor din regiune au in persoana sa un aliat in ideea dezvoltarii si a cooperarii regionale. Pe de alta parte, Ponta a dat un mesaj privind necesitatea aplicarii principiuluii coeziunii si solidaritatii.

"Aud oameni politici care spun ca fiecare sa-si pastreze ceea ce produce, ceea ce obtine. Nu vrem, spun ei, ca ceea ce avem noi intr-o regiune sa fie folosit pentru toata lumea. E un gen de individualism, de egoism pe care il intalnim in viata privata, publica. Cred ca principiul coeziunii, al solidaritatii sunt principii fundamentale care stau la baza nu doar a UE, ci a existentei noatre ca si tari pe un continent unit al Europei", a spus Ponta.

El a sustinut ca nu exista niciodata o perspectiva de dezvoltare stabila daca in jur nivelul de dezvoltare e unul scazut. "Nu faci altceva decat mai devreme sau mai tarziu sa importi acele probleme, fara sa le rezolvi", a spus Ponta.

Citeste si:
VIDEO Ofensiva ucraineană la Marea Neagră continuă. Momentul când o...
VIDEO Ofensiva ucraineană la...

Premierul a mai mentionat, pe de alta parte, ca oamenii politici au, totodata, obligatia sa combata recrudescenta extremismului, considerand ca cetatenii europeni au drepturi si obligatii egale. "Cred in colaborare aici, in aceasta regiune a Marii Negre. Romania trebuie sa joace un rol important, de stabilitate, de echilibru, iar respectarea drepturilor tarilor din jurul Marii Negre e cheia spre un viitor comun si o dezvoltare pentru cetateni", a spus Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.