Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca guvernantii de astazi, in loc sa mentina sumele destinate investitiilor obtinute in perioada de criza de Guvernul Boc, acestea "se duc in pomeni electorale", in speranta ca Victor Ponta va fi ales presedinte, "din pacate".

Traian Basescu a afirmat, la Mamaia, la Scoala de Vara a PMP, ca Romaniei i s-au alocat peste 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru crearea de locuri de munca pentru tineri, suma din care pana in prezent Guvernul nu a cheltuit "niciun leu".

El le-a explicat celor prezenti ca subiectul "locuri de munca pentru tineret" a preocupat Consiliul European inca din 2012, decizii importante fiind luate in 2013, care s-au manifestat prin alocarea de resurse financiare pentru fiecare tara. Astfel, in programul "Locuri de munca pentru tineret" Romania are alocati 106 milioane de euro, bani care trebuie cheltuiti in perioada 2014-2015, scrie MEDIAFAX.

"Daca acesti bani nu se cheltuie, se realoca altor tari. Trebuie sa cheltuim 106 milioane de euro destinati crearii de locuri de munca pentru tineri. Pana acum s-au cheltuit zero lei. Programul transmis de Guvern la Comisia Europeana nici macar nu este aprobat, ceea ce e nepermis", a pus presedintele.

Potrivit sefului statului, banii sunt destinati regiunilor Centru, Sud-Muntenia si Sud-Est, unde somajul in randul tinerilor depaseste 25%. "Daca as fi in locul vostru, as face zilnic proteste la Guvern pentru ca nu sunt bani pe care sa ii ai la dispozitie multa vreme, ei sunt pentru perioada 2014-2015. La 31.12.2015, acesti bani se realoca altor tari", a spus Basescu.

El le-a mai transmis tinerilor ca la nivelul Uniunii Europene in proiectul "Garantii pentru tineri" sunt create trei surse de finantare, respectiv programul "Locuri de munca pentru tineret", cu cele 106 milioane de euro, accesarea de bani din Fondul Social European si Banca Europeana de Investitii, unde finantarea este rambursabila in 20 de ani, dar nu de catre tineri, ci de catre stat.

"Asta este ce au putut face altii pentru noi si niciuna dintre cele trei surse nu a fost utilizata pentru crearea de locuri de munca pentru tineri pentru simplul motiv ca acest Guvern nu stie sa utilizeze decat banii de la buget pe care ii utilizeaza discretionar. Preponderent merg catre pomeni electorale care, spun ei, ca aduc voturi, dar nu aduc si locuri de munca. Asta arata dispretul si mentalitatea deformata a politicienilor care astazi iau decizii", a spus Basescu.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

El a sustinut ca programul "Garantii pentru tineri" este recomandat sa aiba ca sursa de finantare si contributia nationala, iar Guvernul poate sa aloce bani pentru a crea locuri de munca.

"Din acest punct de vedere cred ca iarasi avem deficiente de intelegere a prioritatilor. Nimeni nu spune ca nu avem probleme sociale, dar problematica sociala se rezolva chipurile catre cei care sigur merg la vot si fara niciun fel de prioritate catre tinerii care presupune Guvernul PSD ca nu prea merg la vot sau nu voteaza cu ei", a spus Basescu.

Traian Basescu a mai afirmat ca sansa celor care conduc astazi Romania este ca, prin masurile nepopulare luate de guvernele anterioare in perioada de criza, acestea au reechilibrat Romania si au repus-o pe crestere economica, iar ei au venit si "in loc sa mentina sumele destinate investitiilor, acestea se duc in pomeni electorale, in speranta ca vor da Romaniei un presedinte numit Victor Ponta, din pacate".

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Potrivit lui Basescu, aceasta este "o incercare de cumparare", pentru ca "asa stiu ei sa pretuiasca poporul roman".

"Pana nu demult mergeau cu galeti la usa fiecarui votant, in mediul rural in mod deosebit, acum rezolva lucrurile mai simplu, direct din bugetul de stat, ca bugetul este al lor si al votantilor lor, nu este al tarii care sa aiba ca prioritate investitiile", a mai spus seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.