Senatul a decis, luni, ca peste 21.000 de pensionari care care au primit sume necuvenite din vina functionarilor si figureaza cu debite sa fie scutiti de plata acestora, parlamentarii adoptand in acest sens proiectul de lege initiat de Guvern.

Proiect de lege privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii a fost adoptat de Guvern in data de 19 august si a fost dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata, intrunind 111 voturi ”pentru”, un vot ”impotriva” si doua abtineri.

Potrivit unui amendament formulat in plen de presedintele Comisiei pentru munca, Liviu Marian Pop (PSD), sumele dobandite din debitele recuperate de la pensionari incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a acestei legi se vor restitui esalonat pe o perioada de cinci ani, incepand de la 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale. Restituirea acestor sume se va face pe baza cererilor facute de pensionari la casele judetene de pensii, scrie MEDIAFAX.

Proiectul de act normativ prevede ca pensionarii aflati in evidenta sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiti de la plata debitelor constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina acestora, reprezentand sume incasate necuvenit, ca urmare a unor interpretari neunitare ale prevederilor legislatiei din domeniul asigurarilor sociale si pensiilor.

Documentul mai stabileste ca debitele ce au drept cauza culpa debitorului materializata in folosirea de catre acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei sau nerespectarea conditiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului, nu vor face obiectul scutirii la plata.

Ministrul Muncii si Protectiei sociale, Rovana Plumb, a spus, in timpul dezbaterilor, ca pensionarii reprezinta o alta categorie sociala careia trebuie sa i se faca dreptate. Ea le-a cerut senatorilor sa sustina propunerea Guvernului Ponta de a scuti de la plata pe toti pensionarii carora li s-au constituit debite ”nu din vina lor”.

”Pensionarii nu trebuie sa plateasca greselile pe care nu le-au facut ei. (…) Si aici Guvernul a luat in calcul restituirea debitelor deja platite de la 1 ianuarie 2011”, a spus aceasta.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Proiectul de lege urmeaza sa fie transmis spre dezbatere Camerei Deputatilor, forul legislativ decizional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.