Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, la locuinta si biroul caruia s-au facut perchezitii joi, este cercetat de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu si conflict de interese, ambele infractiuni in forma continuata, au declarat surse judiciare.

Infractiunile puse in sarcina lui Bunea Stancu sunt legate de atribuirea unor contracte, de catre CJ Braila, unor firme care, in prezent, ar detine monopolul lucrarilor pe bani publici din judet. Una dintre aceste firme, spun aceleasi surse, este controlata chiar de presedintele CJ Braila. Anchetatorii sustin, conform surselor citate, ca licitatiile s-au desfasurat astfel incat firmele respective, trei la numar, sa fie declarate castigatoare, scrie MEDIAFAX.

De pilda, la licitatia pentru contractul avand ca obiect "Lucrari de reabilitare, amenajare si modernizare spatii medicale" s-au inscris patru ofertanti. Desi niciunul dintre acestia nu indeplinea conditiile prevazute in caietul de sarcini si documentatia de atribuire, comisia de evaluare a ofertelor a decis respingerea ofertei depuse de societatea comerciala care oferea pretul cel mai mic, unul inferior celui oferit de firma controlata de Bunea Stancu. Astfel, arata aceleasi surse, a fost inevitabila declararea firmei controlate de Bunea Stancu drept castigatoare, intrucat celelalte doua firme ofertante aveau preturi mai mari decat cel oferit de aceasta.

Un alt contract, pentru reabilitarea a trei drumuri judetene, a fost atribuit unei firme din Galati, desi un alt ofertant, din Bucuresti, oferise pretul cel mai mic - criteriul principal de evaluare a ofertelor.

Potrivit surselor citate, anchetatorii sustin ca asta s-a intamplat urmare a interpretarii in mod voit a conditiilor de calificare in favoarea firmei din Galati. Mai precis, oferta firmei bucurestene a fost declarata neconforma si inacceptabila, deoarece aceasta "nu a facut dovada detinerii unei statii de productie a mixturilor asfaltice cu fibre de celuloza, la distanta luata in calcul in devizul prezentat autoritatii contractante". Asta desi, spun tot anchetatorii, firma din Capitala "a mentionat ca transportul mixturii asfaltice se face de la Buzau, si nu de la Jilava (asa cum se mentiona in oferta depusa), fapt ce a influentat oferirea celui mai mic pret, membrii comisiei de evaluare a ofertelor au apreciat ca aceste precizari sunt de natura a modifica propunerea tehnica".

Citeste si:
Camera Deputatilor: Faptele de incompatibilitate sau de conflict de...
Camera Deputatilor: Faptele...

Legat de aceeasi situatie, anchetatorii sustin, potrivit acelorasi surse, ca gestionarea defectuoasa a bugetului local a condus si la refacerea lucrarilor de asfaltare, in perioada de garantie a lucrarilor efectuate.

Intr-un alt dosar, cunoscut ca dosarul "mita la PSD", Gheorghe Bunea Stancu, a fost trimis in judecata de DNA, in 2012, alaturi de omul de afaceri Ioan Niculae, directorul Viorel Barac de la InterAgro si Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice. In noiembrie 2013, Judecatoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind insa definitiva.

In 2012, Agentia Nationala de Integritate anunta ca presedintele Consiliului Judetean Braila a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, dupa ce a semnat contracte de asociere cu doua cluburi sportive controlate de firme unde el este actionar majoritar.

Citeste si:
Bunea Stancu, trimis in judecata
Bunea Stancu, trimis in judecata

Bunea Stancu, care este si presedintele PSD Braila, conduce CJ Braila din 2004.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.