Traian Basescu a trimis, luni, o scrisoare Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, prin care ii solicita sa reanalizeze posibilitatea de a sesiza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a OUG privind Legea Educatiei, solicitare pe care seful statului i-a facut-o si pe 4 iulie.

"La data de 4 iulie 2014, in temeiul Art. 80 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, v-am solicitat sa analizati posibilitatea de a va exercita competenta de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative, in conformitate cu Art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei, republicata si cu Art. 13 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului. Totodata, v-am semnalat ca prin ordonanta de urgenta mai sus indicata a fost incalcat regimul constitutional referitor la emiterea ordonantelor de urgenta, precum si dreptul la invatatura si dreptul la proprietate privata", se arata in scrisoarea trimisa de presedintele Traian Basescu Avocatului Poporului, scrie MEDIAFAX.

Dat fiind ca, pana in prezent, nu au fost luate masuri pentru restabilirea ordinii constitutionale si inlaturarea efectelor intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, Traian Basescu ii solicita lui Victor Ciorbea sa reanalizeze "posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a acestei ordonante de urgenta pentru considerentele precizate in scrisoarea din 4 iulie".

"In cazul in care veti decide sa nu dati curs procedurii de sesizare a Curtii Constitutionale, va rog sa aveti in vedere, daca veti considera oportun, sa-mi comunicati motivele care au stat la baza refuzului initierii unui asemenea demers", precizeaza seful statului.

Totodata, Basescu ii cere Avocatului Poporului sa ia in considerare si punctul de vedere al societatii civile referitor la aceasta ordonanta de urgenta.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

"Statul de drept reprezinta una dintre valorile supreme ale poporului roman si presupune obligativitatea respectarii Constitutiei si a jurisprudentei Curtii Constitutionale. Instituirea unui climat de legalitate implica recunoasterea drepturilor si libertatilor cetatenilor, iar un rol aparte in aceasta privinta revine Avocatului Poporului care are posibilitatea sa asigure, prin parghiile constitutionale si legale ce i-au fost conferite, respectarea Legii fundamentale", conchide Traian Basescu in scrisoarea trimisa lui Victor Ciorbea.

Presedintele Traian Basescu i-a trimis, si pe 4 iulie, lui Victor Ciorbea, o scrisoare in care ii semnaleaza ca OUG care modifica Legea Educatiei incalca regimul constitutional privitor la emiterea OUG, el afirmand ca respectarea Legii fundamentale trebuie sa fie asigurata de Avocatul Poporului.

Citeste si:
Ciucă: OUG privind măsurile bugetare, proiectul plafoanelor de...
Ciucă: OUG privind măsurile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.