Presedintele CRU al UDMR, senatorul Biro Rozalia, este propunerea Uniunii pentru functiile de ministru al Culturii si vicepremier, a anuntat Kelemen Hunor, la finalul Consiliului Permanent al organizatiei, el precizand ca aceasta nominalizare se va afla pe masa premierului inainte de 1 august.

Kelemen a precizat ca a avut luni o discutie cu Biro Rozalia, careia i-a propus sa accepte nominalizarea pentru functiile de ministru al Culturii si vicepremier.

"Dupa cateva ore m-a contactat si mi-a zis ca va accepta aceasta nominalizare", a relatat liderul UDMR, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca, fiind vorba despre cumularea celor doua functii din Guvern, a cautat o solutie care sa corespunda.

"Doamna Biro Rozalia este presedintele CRU, care conform Statutului este a doua functie in UDMR si era firesc, in conditiile date, sa fie persoane care va asuma functiile din Guvern", a adaugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus ca aceasta nominalizare va fi validata si de CRU, iar pana la 1 august, cand el se va retrage din Guvern, se va afla pe masa premierului Victor Ponta.

Presedintele CRU, senatorul UDMR Rozalia Biro, declara miercuri ca isi doreste sa devina ministru al Culturii si vicepremier si ca a discutat despre acest lucru cu Kelemen Hunor, ea precizand ca, daca Consiliul Permanent al UDMR va decide ca ea sa preia aceste functii, va fi onorata sa accepte.

"Am avut deja o discutie cu domnul presedinte Kelemen legat de acest aspect. In cursul zilei de maine (joi - n.r.) vom avea Consiliul Permanent al UDMR, convocat sa desemneze cine va fi candidatul nostru la alegerile prezidentiale, si, avand in vedere ca pana la 1 august (cand Kelemen Hunor se va retrage din Guvern - n.r.) nu se va mai intruni Consiliul, banuiesc ca tot maine domnul presedinte va face propunerea cine sa preia cele doua functii. In cazul in care Consiliul Permanent va vota sa preiau eu aceste functii, eu voi fi onorata sa le accept", a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, senatorul UDMR de Bihor Rozalia Biro.

Biro a mai spus ca nominalizarea sa este, de altfel, "logica", data fiind pozitia pe care o ocupa in UDMR - presedinte al Consiliului Reprezentantilor Unionali, a doua ca importanta in aceasta formatiune.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

Rozalia Biro are 49 de ani, iar in 2012 a fost aleasa senator intr-un colegiu din judetul Bihor in care majoritatea populatiei este de etnie maghiara, dupa ce in perioada 2004-2012 a fost viceprimar al municipiului Oradea. Din anul 2007 este presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, fiind aleasa atunci in locul avocatului Frunda Gyorgy, iar din 2013 este si presedintele Organizatiei de Femei a UDMR.

Din anul 2012, Biro Rozalia este anchetata de DNA pentru abuz in functie, dosarul penal avand la origine un raport al ANI din 2010 care a acuzat-o de conflict de interese, pentru ca in 2006, pe cand era viceprimar al municipiului Oradea, dar si membru in Consiliul de Administratie al Fundatiei Partium, ce functioneaza pe langa UDMR Bihor, a aprobat inchirierea catre aceasta fundatie a unui imobil din centrul orasului. Biro a atacat in justitie ANI si a cerut anularea raportului, dar in 2012 a pierdut procesul, astfel ca in prezent este cercetata intr-un dosar inca nefinalizat.

Citeste si:
Mihai Trăistariu a ajuns la capătul puterilor . Vrea să își...
Mihai Trăistariu a ajuns la...

In 2010, cunoasterea deficitara a limbii romane a transformat-o pe Rozalia Biro in victima unei farse radiofonice.

Sunata in timpul unei emisiuni radio de catre un realizator care s-a recomandat a fi jurnalist la un post de televiziune ce intentioneaza sa faca o emisiune in Oradea "despre copiii bipezi", Biro, care raspundea de problemele sociale ale municipalitatii, a confundat bipezii cu cersetorii si a acceptat sa participe la emisiune.

Ea l-a asigurat insa pe realizator ca "majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localitati" si ca pe strazile din municipiu abia daca pot fi gasiti "cativa", pentru ca Politia Comunitara i-a ridicat pe aproape toti ceilalti. Mai mult, Rozalia Biro, mama a doi copii, a spus ca nu are "niciun biped in familie".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.