Presedintele Traian Basescu participa, miercuri, la reuniunea extraordinara a Consiliului European, seful statului urmand sa sustina o declaratie de presa inainte de plecarea spre Bruxelles.

Potrivit anuntului de presa transmis marti de Administratia Prezidentiala, seful statului urmeaza sa sustina declaratii de presa, miercuri, in jurul orei 13.45, la Aeroportul International "Henri Coanda".

Presedintele Basescu urmeaza sa participe, de la ora 17.00 (ora Romaniei), la Bruxelles, la Summitul Partidului Popular European, transmite MEDIAFAX.

De la ora 19.00 (ora Romaniei), seful statului va participa la reuniunea Consiliului European cu presedintele PE, Martin Schulz. De asemenea, de la ora 19.30 (ora Romaniei), urmeaza sa aiba loc reuniunea extraordinara a Consiliului European.

In cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European urmeaza sa aiba loc discutii privind numirea unor persoane in posturi cheie ale institutiilor europene. Potrivit programului publicat pe site-ul Consiliului European, discutiile vor viza succesorul lui Herman Van Rompuy si functia de Inalt Reprezentant pentru Politica Externa si de Securitate, detinuta in prezent de Catherine Ashton.

Conform Articolului 15 din Tratatul Uniunii Europene, presedintele Consiliului European este ales cu o majoritate calificata pentru un mandat de doi ani si jumatate, care poate fi reinnoit o singura data.

Herman Van Rompuy a devenit primul presedinte al Consiliului European in noiembrie 2009 si a fost reales in martie 2012. Mandatul sau expira la 1 decembrie 2014, astfel ca belgianul a fost insarcinat sa inceapa consultarile cu sefii de stat si de guvern in scopul gasirii celui mai bun candidat care sa-i succeada in acest post, se arata in comunicat.

Totodata, pe agenda Consiliului European se afla chestiunea nominalizarilor pentru viitorul Inalt Reprezentant pentru Politica Externa si de Securitate. Potrivit Art. 18 din Tratatul UE, seful diplomatiei europene este numit de Consiliul European, cu o majoritate calificata si cu acordul presedintelui Comisiei Europene. Mandatul Inaltului Reprezentant este de 5 ani. Acesta detine si functia de vicepresedinte al CE. Catherine Ashton isi va incheia mandatul la sfarsitul lunii octombrie.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Pe de alta parte, marti, crestin-democratul luxemburghez Jean-Claude Juncker a fost ales presedinte al Comisiei Europene de catre Parlamentul European, relateaza AFP. Juncker, desemnat la 27 iunie de catre 26 dintre cei 28 de sefi de stat si de guvern din cadrul UE, a obtinut 422 de voturi din totalul de 751.

Statele membre UE trebuie sa-si desemneze in urmatoarea perioada candidatii pentru posturile de comisar european. Conform procedurii, nominalizarile sunt trimise presedintelui CE, care este responsabil cu distribuirea portofoliilor. Lista cu persoanele nominalizate este apoi adoptata in Consiliu. Componenta Comisiei Europene va fi supusa apoi votului Parlamentului European.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.