Politica4 Iunie 201410:53

Lectura de 2 minute

Presedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, precizeaza ca apartenenta europarlamentarilor liberali la grupul parlamentar al PPE este "ferm stabilita" si a fost decisa in cadrul Delegatiei Permanente a partidului, toti eurodeputatii PNL semnand aderarea la grupul PPE din PE.

"Apartenenta europarlamentarilor liberali la grupul parlamentar al PPE este ferm stabilita si a fost decisa in cadrul Delegatiei Permanente a Partidului National Liberal, forul statutar de conducere. Mai mult, toti europarlamentarii PNL au semnat aderarea la grupul parlamentar PPE din Parlamentul European. Salutam declaratiile purtatorului de cuvant al PPE, Kostas Sasmatzoglou, care confirma faptul ca procesul de afiliere este in desfasurare, conform calendarului anuntat", se arata intr-un comunicat al presedintelui interimar al PNL, scrie MEDIAFAX.

Liderul liberal precizeaza totodata ca afilierea Partidului National Liberal la PPE, nu la grupul din Parlamentul European, este o tema de dezbatere in interiorul PNL, incepand de la baza partidului, care va fi consacrata printr-o decizie in Congresul din 28-29 iunie.

"Am toata convingerea ca in Partidul National Liberal punctul de vedere majoritar al membrilor este cel in favoarea integrarii in familia popular europeana", mai spune Iohannis, conform comunicatului.

Vicepresedintele PNL Sorin Frunzaverde a declarat marti ca aderarea efectiva a liberalilor la PPE se va produce pana la inceputul lunii iulie, precizand ca a fost transmisa documentatia necesara, iar Adina Valean ar putea fi vicepresedinte al Parlamentului European

Citeste si:
Iohannis, mesaj de 1 iunie: „Dragi copii, fiți aliații mei în...
Klaus Iohannis, mesaj de 1...

Frunzaverde a fost intrebat care este stadiul aderarii PNL la PPE, in conditiile in care s-a vorbit despre termenul de 2 iunie pentru oficializarea acestui lucru. "Din ce stiu, au fost facute diligentele birocratice in sensul asta si ieri cei sase reprezentanti au intrat in grupul PPE al Parlamentului European. Deci, ieri s-a constituit delegatia Romaniei in grupul PPE, care este formata din 15 membri, asta inseamna si cei sase membri ai PNL. Practic, de facto, asta consfinteste apartenenta noastra la PPE. Afilierea efectiva se consuma undeva pana la inceputul lunii iulie (...) A fost o greseala, s-a confundat 3 iunie cu 3 iulie, asta a fost greseala. Am vazut si eu ca au fost contradictorii. Sa nu-si faca nimeni probleme, suntem ca si aderati", a declarat Frunzaverde.

ALDE afirma ca PNL este, in acest moment, membru al Aliantei, ca niciun alt partid european nu a primit vreo cerere de afiliere, care ar contraveni actualelor prevederi statutare ale PNL, si ca este increzator ca liberalii romani nu se vor alatura familiei politice europene a lui Traian Basescu.

"Referitor la speculatiile aparute in diverse publicatii romanesti si din UE, ALDE doreste sa clarifice ca PNL este membru deplin al Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa. In urma demisiei liderului Crin Antonescu, va avea loc un congres pe 28 iunie 2014, membrii PNL urmand sa discute, printre altele, afilierea lor europeana. Orice schimbare a afilierii Partidului necesita schimbarea unor prevederi din statut de catre Congres", se arata intr-un comunicat ALDE.

Alianta precizeaza ca pana astazi, niciun alt partid european nu a primit vreo cerere de afiliere, in conditiile in care aceasta ar contraveni actualelor prevederi statutare ale PNL.

"ALDE este increzator ca PNL va ramane in Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa in loc sa se alature familiei politice a presedintelui Romaniei, Traian Basescu"
, se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Dragoș Pătraru: PNL și PSD sunt împotriva educației sexuale în școli
Dragoș Pătraru: PNL și PSD...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.