Politica 1 Iunie 2014 13:43
Camera Deputatilor a gazduit, duminica, de Ziua Copilului, o sedinta de plen inedita, in care peste 150 de elevi de la Colegiul National "Sfantul Sava", Scoala Centrala si Liceul "Miguel de Cervantes" au devenit, pentru cateva ore, parlamentari, si au elaborat si votat cateva proiecte de legi.

Sedinta de plen a debutat la ora 10.00 cu intonarea imnului de stat si cu depunerea juramantului de catre tinerii "parlamentari". Cel care a condus sedinta a fost chiar presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care i-a familiarizat pe copii cu procedurile parlamentare. Zgonea a fost asistat de doi secretari de sedinta, din randul elevilor participanti, respectiv cel mai mic ca varsta si cel mai mare.

Plenul de duminica, in care copii devin parlamentari, face parte din proiectul intitulat "Parlamentul copiilor", eveniment in cadrul caruia copiii dezbat si voteaza initiative ale liceelor participante si care exprima, in acelasi timp, preocuparile din viata de zi cu zi ale copiilor. Cei peste 150 de copii au format trei grupuri parlamentare si si-au prezentat propriile initiative legislative, acestea fiind amendate, dezbatute si, in final, aprobate, transmite MEDIAFAX.

In discursul de deschidere a sedintei de plen, Zgonea le-a spus copiilor ca prin acest proiect vor putea sa vada cum lucreaza deputatii, chiar daca uneori o fac mai bine si alteori mai putin bine.

"Dincolo de scandalurile pe care le vedeti la televizor, trebuie sa stiti ca politica inseamna sa faci ceva pentru cei din jurul tau, pentru cei din blocul tau, de pe strada ta, din orasul tau, din tara ta.Vrea sa fiti mai buni decat noi, cei care conducem azi Romania, iar cei care viseaza sa paraseasca tara sa fie din ce in ce mai putini", a spus Zgonea.

Copii si-au luat in serios rolul si au dezbatut, amendat si votat articol cu articol cateva initiative legislative privind individualizarea orarului scolar, obligativitatea studierii limbii romane, a limbii materne si a obiecte de baza, precum si obligativitatea ca studiile sa se tina exclusiv dimineata.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

"E o experienta inedita, e ceva prin care nu am mai trecut pana acum. Cu toate ca a durat foarte mult sedinta si inca mai dureaza, mi se pare foarte interesant. As mai ramane cateva ore in plus", le-a spus o tanara "parlamentar' jurnalistilor care au intrebat-o cum e sa fii pentru o zi deputat. Ea a spus ca presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, i s-a parut foarte destins si a creat o atmosfera foarte placuta pentru copii.

Copiii au spus ca scaunele de parlamentar li s-au parut mult mai comode decat cele pe care le au ei la scoala si ca ii inteleg pe parlamentarii care dorm in banci la serviciu.

Un alt tanar "parlamentar" a recunoscut ca prima sa zi in Camera Deputatilor i se pare "foarte plicitisitoare".

"E foarte plictisitoare. La scoala avem mai multe pauze. Valeriu Zgonea e un om foarte de gasca, deosebit. Il stiam de la televizor", a spus tanarul respectiv.

Citeste si:
George Simion a postat o imagine cu mâncarea primită gratis de...
George Simion a postat o...

El a aratat ca a venit in Parlament pentru a sustine proiectul de lege privind instituirea invatamantului de dimineata. "Noi vrem sa invatam numai de dimineata. O sa ne fie mult mai usor. Si elevii dau randament mai bun dimineata", a spus un alt copil parlamentar.

Prin acest proiect, Camera Deputatilor isi propune sa ofere tinerilor posibilitatea intelegerii importantei rolului si functiilor Parlamentului Romaniei in cadrul sistemului institutional democratic, precum si oportunitatea de formare a unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezinta, in mod real, activitatea parlamentara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.