Politica 15 Mai 2014 17:48
Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, considera ca, daca politicienii romani ar citi mai des acele puncte ale Declaratiei de la Alba Iulia din 1918 care se refera la drepturile comunitatilor etnice, nu ar mai exista retorici impotriva solicitarilor comunitatii maghiare.

Borbely a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Sfantu Gheorghe, ca politicienii romani ar trebui sa citeasca mai des Declaratia de la Alba Iulia din 1918, care prevede "foarte clar" ce drepturi trebuie sa aiba comunitatile etnice din Romania, transmite MEDIAFAX.

"In ceea ce priveste Declaratia de la Alba Iulia, noi (UDMR - n.r.) am spus cred ca de mii de ori din 1990 ca politicienii romani ar trebui sa citeasca mai des aceasta declaratie, unde s-a spus foarte clar ce drepturi vor avea comunitatile etnice din Romania. Poate daca ne-am apleca mai cu empatie la ceea ce a spus aceasta declaratie, am intelege multe lucruri, mai ales aici, in Transilvania, si nu ar mai fi retorici care sa fie impotriva acestor solicitari ale comunitatii maghiare", a spus Borbely.

Vicepresedintele politic al UDMR a mentionat, in acest context, ca subiectul autonomiei nu este ceva despre care nu se poate vorbi si care ar fi impotriva integritatii teritoriale a statului roman.

"Nu e ceva despre care sa nu poti vorbi, nu e ceva care ar fi impotriva integritatii teritoriale a statului roman, ci pur si simplu e o doleanta a unei comunitati de 1,5 milioane de oameni, care ar dori drepturi suplimentare", a sustinut el.

Borbely a subliniat importanta respectului reciproc al sarbatorilor, indiferent de care comunitate ar fi vorba.

"Probabil ca are o alta conotatie in ceea ce priveste ziua de 1 Decembrie pentru comunitatea maghiara si pentru romani, e clar si acest lucru nu este o noutate si s-ar putea sa aiba o alta conotatie 15 Martie pentru romani si maghiari. Insa, ceea ce am spus intotdeauna, este important sa ne respectam aceste sarbatori, asa cum din 1990 au fost comemorari si sarbatori libere, care nu au fost deranjate decat de unele reactii total izolate. Deci eu cred ca in acest spirit trebuie sa ne concentram", a adaugat liderul UDMR

Citeste si:
Traian Băsescu a fost amendat pentru discriminarea maghiarilor
Traian Băsescu a fost amendat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.