Fostul președinte Traian Băsescu a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu suma de 5.000 de lei. Acesta ar fi făcut cateva declaraţii discriminatorii la adresa comunităţii maghiare, după scandalul muncitorilor din Sri Lanka de la brutăria din Ditrău.

Traian Băsescu, amendat pentru discriminarea maghiarilor

Preşedintele organizaţiei Târgu Mureş a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Brassai Hunor a confirmat informația. Acesta a menționat că în legătură cu acest caz, a depus o plângere în luna februarie 2020.

Fostul președinte a fost „penalizat” pentru declarația în care susține că maghiarii ar fi ”un popor complexat, iar complexele îi fac să nu mai suporte pe altcineva lângă ei”. În acest context, Băsescu s-a referit la cazul de la Ditrău. Membrul Parlamentului European a fost acuzat de discriminare și încălcarea dreptului la demnitate.

Reacția președintelui Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania

Brassai Hunor a subliniat că acest caz ar trebui să fie o lecție pentru cei care îndrăznesc să insulte populația maghiară. Liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania a mai adăugat că organizația își asumă și are grijă ce declarații fac pentru a evita instigarea la ură și discriminare altor comunități.

”Prin această decizie a CNCD dorim să transmitem şi un mesaj tuturor politicienilor că nu vom tolera atitudini anti-maghiare şi provocări (...) Trebuie să luăm măsuri de fiecare dată când experimentăm aceste aspecte şi, prin toate mijloacele care le avem la dispoziţie, să împiedicăm politicienii români să creeze tensiuni între majoritate şi minoritate, stigmatizând comunitatea noastră”, a declarat Brassai Hunor. Acesta a precizat că a primit decizia CNCD în aceste zile.

Decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării poate fi contestată în instanţa de contencios administrativ.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 August 2021 - 05 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.