Politica 15 Mai 2014 11:08
Senatorul PSD Mircea Geoana sustine ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin este "un agent provocator" care isi propune prin declaratiile facute sa "decredibilizeze" Romania in fata Occidentului, "incercand sa provoace reactii".

"Cred ca-l bagam prea mult in seama pe cetateanul Rogozin, francezii au denumit si avem si noi in romaneste exact aceeasi terminologie, agent provocator. E profesionist si starneste in mod deliberat reactii din partea celor doua tari pe care le are in jurisdictia sa, de altfel fara portofoliu. Folosirea pozitiei sale in negocierile privind Transnistria din partea guvernului Federatiei Ruse pentru a pune presiune si amenintari si santaj direct asupra Republicii Moldova si incercarea de a decredibiliza Romania in ochii Occidentului, incercand sa provoace reactii si incercand sa provoace o escaladare a retoricii. Deci eu cred ca din punctul de vedere al statului roman raspunsul a fost foarte clar”, a declarat Mircea Geoana, miercuri, la Constanta, scrie MEDIAFAX.

Geoana a mentionat ca este un lucru ca presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta s-au intalnit pentru a discuta despre situatia din regiune si spera ca la momentul vizitei in tara noastra a vicepresedintelui american Joe Biden, Romania sa arate ca o tara unita.

"Salut faptul ca ieri (n.r. - marti) s-au intalnit in sfarsit presedintele si prim-ministrul si ministrii cheie din zona de securitate nationala, e un lucru bun. Macar cand vine Biden in vizita sa putem sa aratam ca stim sa functionam ca institutii si ca lideri politici. Si sper din toata inima ca la momentul public pe care domnul Biden il va avea la Bucuresti saptamana viitoare sa-i vad alaturi de liderul american si pe presedinte si pe premier pe aceeasi scena si macar in astfel de momente pentru astfel de subiecte sa aratam ca stim sa functionam ca stat. In rest, liber la campanie electorala, fiecare sa faca ce stie din punct de vedere electoral, dar in astfel de momente trebuie sa aratam o tara unita, institutii care functioneaza si lideri ca pot sa dialogheze pe teme importante", a spus Mircea Geoana.

Intrebat daca va avea o discutie cu vicepresedintele american cu prilejul vizitei acestuia in Romania, senatorul PSD a spus ca il va saluta pe Joe Biden pentru ca il cunoaste din 1996.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Geoana a mai spus ca aproape tot timpul a existat o competitie intre presedinte si premier, dar ca niciodata nu s-a depasit limita asa cum se intampla in aceasta perioada.

"Exista o competitie inerenta intre presedinte si prim-ministrul Romaniei indiferent cum se numesc dansii pentru ca asta este natura Constitutiei noastre. Presedintele este seful statului si cel care conduce CSAT, prim-ministrul este cel care conduce activitatea curenta a Guvernului si are atributiuni de politica externa. Un pic de impreciziune constitutionala exista si un pic de gelozie si competitie exista intre presedinte si premier poate cu cateva exceptii: Iliescu-Vacaroiu, Basescu-Boc , dar in rest intotdeauna a existat competitie, intotdeanua a fost cu limita. Astazi s-a depasit limita si e obligatia presedintelui Romaniei pentru ca el este seful CSAT, el este comandantul Fortelor Armate sa dea tonul la muzica si tonul este unul sobru, responsabil, un ton de adunare a resurselor nationale si nu de risipire ale acestora", a precizat Mircea Geoana.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Mircea Geoana a fost prezent miercuri, la Constanta, la lansarea clusterului maritim de la Marea Neagra, eveniment gazduit de Prefectura Constanta. Discutiile s-au axat pe doua subiecte: crestere economica, investitii si durabilitate (inclusiv locuri de munca si strategii ale fortei de munca) ca rezultat al activitatilor economice ale industriale navale si Securitate si Energie in zona Marii Negre.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.