Politica 13 Mai 2014 13:21
Reprezentantii Guvernului, constituind mai mult de o treime dintre membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, vor trimite, marti, presedintelui Traian Basescu solicitarea de convocare a unei reuniuni extraordinare a CSAT privind situatia politica din regiune, a anuntat premierul Ponta.

El a precizat ca solicitarea de convocare a unei astfel de reuniuni se bazeaza pe inrautatirea in ultima perioada a situatiei din Ucraina, prin continuarea actelor de incalcare a normelor de drept si a acordurilor internationale, dar si pe actiuni provocatoare din partea unor oficiali ai Rusiei, scrie MEDIAFAX.

Premierul a apreciat ca, dat fiind aceste considerente, este necesar ca Romania sa aiba o pozitie institutionalizata la nivelul CSAT si a precizat ca inaintarea catre Presedintie a solicitarii de convocare a unei reuniuni CSAT a fost decisa in urma unei discutii avute cu ministri membri ai Consiliului, cu atributii in domeniul securitatii si apararii.

Marti dimineata, aflat la Parlament, premierul Ponta a fost intrebat daca e nevoie in acest moment de o sedinta CSAT, in urma declaratiilor vicepremierului rus Dmitri Rogozin, el aratand ca va avea la Guvern o discutie cu ministrii care fac parte din CSAT si va face un anunt in legatura cu acest subiect inaintea sedintei Executivului.

"O sa am o scurta discutie acum la Guvern cu ministrii care fac parte din CSAT si imediat, inainte de sedinta de Guvern, o sa fac o declaratie pe aceasta tema", a precizat Ponta, dupa ce a fost solicitat sa comenteze ultimele declaratii ale lui Rogozin.

Intrebat daca e nevoie in acest moment de o sedinta a CSAT, ca urmare a acestor declaratii ale oficialului rus, Ponta a raspuns: "Asta vreau sa va anunt. Dupa ce discut cu ministrii, va anunt la Guvern".

Premierul Victor Ponta a afirmat, luni seara, ca a verificat cand a fost organizata ultima reuniune a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si a aratat ca aceasta a avut loc pe 27 martie, cand nu izbucnisera inca incidentele violente din Ucraina.

El a aratat, astfel, la Romania TV, ca afirmatia presedintelui Traian Basescu, conform caruia situatia Ucrainei s-a discutat de mult in CSAT, dar premierul nu si-a dat seama cand, nu se justifica.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Ponta a precizat ca, probabil marti, ii va transmite presedintelui documentele pentru convocarea unei reuniuni a CSAT privind situatia din Ucraina.

In urma cu o saptamana, premierul Victor Ponta a anuntat, dupa o discutie cu ministrii Apararii, de Interne si Externe, ca marti va primi o analiza la zi privind situatia din Ucraina si Moldova si o actualizare a strategiei Romaniei, acte pe care, ca vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, le va inainta presedintelui pentru a fi discutate in CSAT.

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat ca face apel la premierul Victor Ponta sa nu terfeleasca CSAT, care nu este "un club de dezbatere", si i-a cerut sa depuna, chiar si in noaptea de duminica spre luni, o strategie pe situatia din Ucraina, daca vrea convocarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

El a aratat ca situatia Ucrainei s-a discutat de mult in CSAT, dar premierul Ponta nu si-a dat seama cand.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.