Politica 7 Mai 2014 16:45
Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, raspunzand unei intrebari, ca nu va declansa o noua procedura de suspendare a presedintelui in cazul in care Curtea Constitutionala va decide ca Traian Basescu a incalcat Constitutia purtand un tricou cu sigla PMP.

Intrebat daca va fi declansata o noua proceduri de suspendare a presedintelui daca Curtea Constitutionala va decide ca acesta a incalcat Constitutia, Victor Ponta a spus ca nu, afirmand ca nu se antepronunta, dar ca daca CC va decide ca presedintele nu are voie sa se implice in campania electorala, atunci seful statului va trebui sa respecte aceasta decizie.

"Nu. Daca CC decide si eu sper ca asa se va intampla, dar nu pot sa ma pronunt eu, doar domnul Zegrean se poate antepronunta, eu nu am voie sa ma antepronunt. Pe 21 mai se decide acest lucru. Daca Curtea Constitutionala va decide ca presedintele tarii, asa cum sunt judecatorii, procurorii, ambasadorii, militarii, inaltii functionari, are drept de vot, dar nu are voie sa faca campanie electorala, evident ca pana si domnul Basescu trebuie sa respecte aceasta decizie a Curtii Constitutionale sa nu incalce Constitutia. Dar asta putem sa stabilim pe 21, in functie de decizia Curtii Constitutionale", a afirmat Victor Ponta miercuri, la Giurgiu, la finalul unei intalniri cu autoritatile locale, scrie MEDIAFAX.

Premierul a mai spus, raspunzand unei alte intrebari legate de prezenta sa la Giurgiu, ca a "domolit" campania electorala, ca nu este in campanie pentru prezidentiale si ca isi face "treaba ca prim ministru".

Marti seara, premierul Ponta a afirmat ca Parlamentul nu are alta sanctiune de aplicat decat suspendarea in cazul in care Curtea Constitutional decide ca presedintele Traian Basescu nu poate face campanie, dar acesta continua actiunile cu caracter electoral de la acea decizie.

"Orice persoana este obligata sa respecte legile. In cazul presedintelui tarii, nu avem o lege speciala care sa arate care e sanctiunea", a spus Ponta la Antena 3.

Intrebat insa in continuare daca Basescu va fi suspendat in cazul in care judecatorii CC stabilesc ca presedintele nu trebuie sa faca campanie, iar acesta continua actiunile electorale de la data la care Curtea se pronunta, Ponta a raspuns ca da.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

"Categoric da. Cum adica? Daca incalca Constitutia si daca avem o decizie a Curtii in acest sens, nu exista o alta cale de sanctiune decat cea prevazuta de Constitutie: suspendarea. Decizia apartine Parlamentului, nu Guvernului si nu unui partid. Nu pot sa vorbesc in numele Parlamentului", a spus Ponta.

El a spus insa ca, din punctul de vedere al PSD, presedintele trebuie sanctionat in acest caz conform Constitutiei, si anume prin suspendare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.