Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi, ca, la 96 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, R. Moldova se afla in fata unei alte alegeri istorice, iar cele doua tari se vor afla din nou impreuna in marea familie europeana.

"In aceasta zi speciala pentru istoria nationala, la 96 de ani de la adoptarea Declaratiei de Unire a Basarabiei cu Regatul Romaniei, ma simt onorat sa transmit gandurile mele pentru romanii de pe ambele maluri ale Prutului (...) La 96 de ani de la acele momente istorice, Republica Moldova se afla in fata unei alte alegeri pe care o putem considera de asemenea, istorica. Aniversarea evenimentelor petrecute pe 27 martie 1918 la Chisinau are loc intr-un context special, atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova. Acum, ca si atunci, aspiratiile sunt legate de integrarea deplina in marea familie europeana. Republica Moldova a fost si este parte a Europei", a declarat seful diplomatiei, potrivit MEDIAFAX.

Corlatean a evidentiat faptul ca actuala criza din Ucraina arata ca alegerea suverana a Republicii Moldova, de a urma calea europeana, este "cea corecta". Ministrul de Externe a reiterat ca Romania a avut o contributie majora la decizia decisiva a Uniunii Europene, care va permite ca, in curand, cetatenii Republicii Moldova sa poata calatori fara vize in statele membre ale Uniunii.

"Folosesc acest prilej aniversar ca sa reafirm sprijinul nostru pentru ca Republica Moldova sa semneze cat mai curand Acordul de asociere la Uniunea Europeana si Acordul de Liber schimb. Acesta ar fi un prim pas al unui proces mult asteptat, si speram nu foarte indelungat, al carui obiectiv final este integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana", a declarat ministrul de Externe, adaugand ca o integrare a Chisinaului in UE ar face ca, dupa ce "vitregiile istoriei le-au despartit", Republica Moldova si Romania sa se afle "din nou impreuna in marea familie europeana".

Totodata, ministrul Afacerilor Externe a adus si un omagiu "memoriei inaintasilor nostri", care au facut posibila decizia istorica de la 27 martie 1918.

"Privesc cu incredere spre momentul in care destinul european al Republicii Moldova va deveni o misiune indeplinita. Felicitari romanilor de pe ambele maluri ale Prutului cu ocazia aniversarii a 96 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania!", se mai arata in mesajul sefului diplomatiei de la Bucuresti.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.