Traian Basescu a vorbit, miercuri, despre abordarea pe care o va avea joi la Bruxelles, la Consiliul European, care va fi: "Hai sa nu credem niciodata, suta la suta, in promisiunile si angajamentele Federatiei Ruse", el apreciind ca Rusia "nu se va opri aici".

Basescu a afirmat dupa intalnirea cu omologul sau moldovean, Nicolae Timofti, ca Romania asteapta de la Consiliul European de la Bruxelles "nu numai stabilirea nivelului de sanctiuni la adresa Federatiei Ruse, ca urmare a anexarii ilegitime a Crimeii", dar in mod categoric va aduce in dezbaterea Consiliului European si situatia Republicii Moldova, plecand de la realitatea ca "Uniunea Europeana nu mai trebuie sa fie surprinsa".

"Uniunea Europeana trebuie sa inteleaga ca semnalele care au venit de mult din regiune trebuie tratate cu atentie, pentru ca expertiza despre regiune se afla aici, nu pe malul celalalt al Atlanticului, ci pe malul Marii Negre”, a spus seful statului, potrivit MEDIAFAX.

"Abordarea mea va fi, catre colegii europeni: «Hai sa nu credem niciodata, suta la suta, in promisiunile si angajamentele Federatiei Ruse», plecand de la premisa pe care noi o avem in analiza, si am spus-o si presedintelui Timofti, ca Federatia Rusa nu se va opri aici", a declarat Basescu.

El a mai spus ca momentul nu poate fi prezis, dar ca situatia din Crimeea este "doar un episod, dupa episodul georgian".

Traian Basescu a mai afirmat ca ideea refacerii spatiului Uniunii Sovietice este o idee pe care Romania o considera "o realitate politica a modului in care se gandeste regiunea, la Moscova".

"Nu o spun pentru a jigni Federatia Rusa, dar nici nu am dreptul sa nu o spun, daca o gandesc si o analizam, ca exista si aceasta polisiblitate", a spus Basescu, adaugand ca va pune in discutie la Consiliul European, la dineu, acolo unde se discuta foarte liber, "daca suntem pregatiti pentru urmatorul pas".

"Nu cred ca nu va exista si un pas urmator, dar nu stim cand", a subliniat Traian Basescu.

Despre problemele de securitate ale Republicii Moldova, Traian Basescu a spus ca a analizat aceste aspecte in discutia cu omologul sau moldovean, Nicolae Timofti.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"Personal, i-am transmis domnului Timofti informatiile si analizele noastre, care nu pot fi facute publice", a afirmat presedintele Romaniei.

Basescu a precizat ca Romania trage un semnal de alarma cu privire la riscurile de securitate pentru Republica Moldova, plecand de la realitatea din Transnistria si motivatii care pot aparea in sustinerea separatistilor din Transnistria, dar si de la referendumul care a avut loc in luna februarie, in Gagauzia, de la atmosfera de la Balti sau de la atmosfera si dezbaterea din regiunea Taraclia.

"Sunt puncte de instabilitate care pot fi utilizate impotriva stabilitatii Republicii Moldova", a aratat Traian Basescu, adaugand ca presedintele si guvernul Republicii Moldova vor gasi solutii sa gestioneze cu calm toate aceste lucruri, in asa fel incat Republica Moldova sa isi poata urma drumul catre Uniunea Europeana.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.