Presedintele Traian Basescu a comentat, miercuri seara, la Cotroceni, situatia din Crimeea si din regiune, afirmand, in acest context: "Poate si premierul intelege ca nu mai trebuie dat semnalul «Lasati sa plece presedintele ca recunosc eu Kosovo imediat»".

Basescu a declarat, referitor la situatia din Ucraina, ca ne aflam in fata unui precedent, nu neaparat identic, si anume cel din Kosovo. "Autoritatile locale din Crimeea se cramponeaza de el, in votul dat cu privire la independenta Crimeei, si anume precedentul Kosovo", a spus seful statului.

"Poate si premierul intelege ca nu mai trebuie dat semnalul: «Lasati sa plece presedintele, ca recunosc eu Kosovo, imediat». Este o proba de slugarnicie, care nu isi are rostul cand privim la interesul national al Romaniei si la realitatea regiunii in care noi traim", a spus Basescu, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele a declarat, ulterior, intrebat de presa, ca s-a referit la declaratiile premierului Ponta, care a spus ca are alta pozitie decat cea a presedintelui cu privire la Kosovo. "O face nu numai public, o face si in discutiile bilaterale", a mai spus Traian Basescu.

Intrebat daca are informatii privind aceste discutii bilaterale ale premierului, pe tema Kosovo, presedintele Basescu a raspuns: "Altfel nu as fi spus public.(..) I se pare ca a fi extrem de flexibil ii poate aduce ceva. Eu pot sa ii spun ca atata timp cat are in CV un plagiat si o lovitura de stat, e greu sa fii un partener credibil, oricate concesii ar face".

Premierul Victor Ponta a fost primit, in 2013, la Casa Alba, de vicepresedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. In discutie a fost abordata si problema recunoasterii Kosovo, Ponta spunand ca l-a informat pe oficialul american ca "anul viitor nu se va intampla nimic", dar ca in 2015 Romania va avea o pozitie coordonata cu partenerii internationali.

Premierul Albaniei, Edi Rama, declara, in noiembrie 2013, in urma unei intrevederi cu premierul Ponta, ca apreciza atitudinea acestuia in problema Kosovo si ca asteapta cu nerabdare ca recunosterea statului Kosovo de catre Romania sa aiba loc, fapt care va contribui la linistea si dezvoltarea regiunii.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

"Apreciez in mod deosebit atitudinea premierului Ponta referitor la problema Kosovo. Recunoasterea Kosovo din partea Romaniei va fi un pas important pentru stabilitatea in regiune si noi asteptam cu nerabdare ca acest lucru sa se intample, cu convingerea ca acest lucru va sluji pacii, linistii in regiune si dezvoltarii regionale", a declarat Edi Rama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.