PSD, UNPR si PC au inregistrat, in cursul zilei de marti, la BEC, alianta alectorala PSD-UNPR-PC, dupa ce a fost respinsa inregistrarea USD, pe motiv ca denumirea mai fusese folosita in 1996, au relatat surse politice.

Potrivit acelorasi surse, in cursul zilei de miercuri BEC va lua in discutie solicitarea de inregistrare a aliantei electorale PSD-UNPR-PC, urmand sa se pronunte asupra infiintarii acesteia, transmite MEDIAFAX.

Daca BEC va da o decizie pozitiva, atunci PSD, UNPR si PC vor candida in comun la alegerile pentru Parlamentul European, organizate pe 25 mai.

In paralel, PSD si PC au contestat decizia BEC de respingere a aliantei electorale USD.

Biroul Electoral Central a respins, luni, inregistrarea pentru alegerile europarlamentare a aliantei electorale USD, formata din PSD, UNPR si PC.

Vicepresedintele AEP Marian Muhulet, membru in BEC, a declarat ca motivul pentru care a fost respinsa solicitarea de inregistrare a aliantei electorale Uniunea Social Democrata este legat de faptul ca aceeasi denumire a fost folosita la alegerile din 1996 pentru Parlament.

El a precizat ca este vorba despre incalcarea articolului 7 alineatul 1 din Legea 33/2007 privind alegerile europarlamentare.

Potrivit acestui articol, partidele politice, aliantele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale se pot asocia intre ele numai la nivel national, pe baza de protocol, constituind o alianta electorala, in scopul participarii la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European. Un partid politic, o alianta politica sau o organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale nu poate face parte decat dintr-o singura alianta electorala. Alianta electorala care a participat la alegerile anterioare, indiferent de tipul acestora, sub o denumire o poate pastra numai daca nu si-a schimbat componenta initiala.

"De asemenea, denumirea respectiva nu poate fi utilizata de o alta alianta", stabileste legea.

Citeste si:
Chereches sustine ca PRO Romania si UNPR ar trebui sa se stinga...
Chereches sustine ca PRO...

Reprezentantul PDL in BEC, avocatul Cristian Ene, a declarat ca reprezentantii partidelor care s-au exprimat pentru respingerea aliantei electorale USD au fost PDL, PMP si PNL, fiind inregistrate 10 voturi pentru respingere si 4 pentru admitere.

Ene a precizat ca motivul invocat de reprezentantii celor trei partide a vizat faptul ca la alegerile parlamentare din 1996 a candidat alianta Uniunea Social Democrata, compusa din PD si PDSR.

USD poate formula contestatie fata de decizia BEC.

"Prin decizie a Biroului Electoral Central s-a respins protocolul de constituire a Aliantei Electorale Uniunea Social Democrata. Decizia BEC poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie in termen de 24 de ore de la afisarea acesteia", se arata intr-un comunicat al BEC.

Termenul pentru depunerea protocolului de constituire a unei aliante electorale este stabilit in 4 martie de HG pentru aprobarea calendarului pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.

Citeste si:
Peste 30.000 de români din diaspora s-au înscris la europarlamentare
Peste 30.000 de români din...

Uniunea Social Democrata a fost o alianta electorala pentru alegerile din 1996, formata de PD si PSDR (Partidul Social-Democrat Roman, parte a CDR pana in 1992). USD s-a constituit pe 27 septembrie 1995. La alegerile parlamentare din 1996, USD a obtinut 23 de locuri in Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.