Fostul ministru de Finante Daniel Chitoiu a declarat marti ca a aflat de solicitarea DNA pentru inceperea urmaririi penale in cazul sau din presa si ca va ridica acest subiect in discutia Delegatiei Permanente a PNL, sustinand ca nu este vinovat de faptele de care este acuzat.

"Pentru mine este o surpriza neplacuta, din mai multe puncte de vedere: in primul rand nu am fost instiintat, nu m-a sunat nimeni, am aflat din presa si dupa am intrat pe site-ul DNA si am vazut comunicatul de presa al DNA privind solicitarea catre Camera Deputatilor privind inceperea urmaririi penale impotriva mea. Doi, e o supriza neplacuta pentru ca mi se cere urmarirea penala pentru adoptarea unui act normativ, act normativ care nu a facut decat sa modifice, sa completeze niste reglementari, care au fost solicitate de organismele financiare internationale, Comisia Europeana si FMI", a declarat Chitoiu, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca ordonanta la care face referire DNA a fost initiata de Ministerul de Finante prin directiile de specialitate impreuna cu specialistii de la ASF.

"Eu am solicitat introducerea in sedinta de Guvern (a ordonantei - n.r.) in urma discutiilor cu premierul. Noi, la inceputul fiecarei sedinte de Guvern, avem o sedinta pregatitoare unde se stabilesc actele normative care intra in sedinta de Guvern si se adopta (...) Toate aceste acuzatii pe care le-am vazut in comunicat (comunicatul DNA - n.r.) ca mi se aduc se refera la reducerea numarului de membri, care reducere este trecuta clar in memorandumul economico-financiar initiat atat cu CE cat si cu FMI si, de asemenea, in ce priveste calificarile profesionale minime. Ori aici, la fel, calificari profesionale minime mi-au solicitat in repetate randuri la fiecare misiune a FMI si CE din anul 2013", a mai sustinut Chitoiu.

Fostul ministru a precizat ca exista inregistrari si stenograme ale discutiilor cu reprezentantii organismelor financiare internationale care pot dovedi afirmatiile sale.

"Pentru mine e o surpriza si faptul ca se pune in discutie si se incepe urmarirea penala impotriva mea pe un act normativ. Nu numai ca sunt niste prevederi la solicitarea institutiilor financiare internationale, asumate, adoptate, memorandum si scrisoare semnate inclusiv de presedintele tarii, dar ce ne facem la celelalte acte normative, care sunt in baza initiativei Guvernului si care sunt in baza unui program de guvernare? Pai fiecare act normativ are o politica a Guvernului respectiv, dar daca acum a ajuns DNA sa analizeze din punct de vedere al prevederilor fiecare act normativ, pai atunci inseamna ca toate actele normative... fiecare are o hiba sau produce un prejudiciu nu stiu cui", a mai afirmat fostul ministru.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Chitoiu a precizat ca actul normativ la care face referire DNA este semnat nu doar de el, ci de circa sapte-opt persoane din Ministerul de Finante, de ministrul delegat Liviu Voinea, de premierul Victor Ponta si din partea Ministerului Justitiei.

Intrebat daca a discutat despre solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale in cazul sau cu presedintele PNL, Crin Antonescu, Chitoiu a raspuns: "Nu, pentru ca este plecat. Urmeaza sa se intoarca in tara si discut cand ajunge in tara. Diseara avem si o Delegatie Permanenta si voi aduce in discutie in cadrul Delegatiei Permanente acest aspect".

De asemenea, el a fost intrebat daca va solicita colegilor din Camera Deputatilor sa aprobe solicitarea DNA sau sa o respinga.

"Eu, de principiu, ma gandesc ca voi vrea sa merg de buna voie sa dau explicatii acolo, necesare, dar din punct de vedere al procedurii, mi se pare un pic deplasat sa se ceara inceperea urmaririi penale pe promovarea si adoptarea unor acte normative, de catre DNA, si pe oportunitatea promovarii lor (...) Eu le expun colegilor aceasta problematica si daca dansii considera ca trebuie sa-mi ridice imunitatea, sa voteze pentru ridicarea imunitatii, asta e decizia partidului si o respect", a replicat Chitoiu.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

In plus, el a fost intrebat daca intentioneaza sa se retraga din conducerea PNL, unde detine functia de vicepresedinte, in cazul aprobarii de catre Camera Deputatilor a solicitarii DNA.

"Daca mi se solicita acest lucru si daca dansii considera ca planeaza vreo problema asupra partidului si are de pierdut partidul, nu am nicio problema sa o iau. Dar inca o data vin si spun, nu sunt vinovat nici 0,0001%", a mai declarat Chitiou.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.