Fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu suspendare, iar fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu a primit trei ani si sase luni, tot cu suspendare, potrivit deciziei definitive luate vineri de ICCJ in dosarul "Posta Romana".

Pentru Nagy, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus un termen de incercare de opt ani, iar pentru Chiuariu, de sase ani, scrie MEDIAFAX.

Tot in cazul fostului ministru al Comunicatiilor, instanta a dispus, ca pedeapsa accesorie, interzicerea drepturilor prevazute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum si literele b si c din Codul penal, respectiv: dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice; dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat; dreptul de a ocupa o functie sau de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii.

Pe durata termenului de incercare, Nagy trebuie sa respecte mai multe masuri, instanta atragand atentia ca incalcarea acestora duce la executarea pedepselor.

Potrivit aceleiasi decizii, pe durata suspendarii executarii pedepsei principale, se suspenda si executarea pedepsei accesorii.

Si in cazul lui Chiuariu, ICCJ a stabilit, ca pedeapsa complementara, interzicerea drepturilor prevazute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum si literele b si c din Codul penal. Pe durata termenului de incercare, s-a dispus suspendarea executarii pedepsei complementare.

Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), a primit patru ani de inchisoare cu suspendare, iar Andrei Marinescu, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica al CNPR, trei ani si jumatate tot cu suspendare.

Emanoil Lepadatu, directorul economic executiv al CNPR, a fost achitat, iar in cazul lui Ioan Folfa, administratorul societatii Topcadex 99, ICCJ a decis incetarea procesului penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Prin acelasi verdict, ICCJ a decis si desfiintarea partiala a actului constitutiv al societatii Imopost Developements SA si a inlaturat dispozitia de anulare partiala a acestui inscris.

Citeste si:
Fulgy, condamnat la doi ani de închisoare. Familia lui este...
Fulgy, condamnat la doi ani...

In 27 noiembrie 2012, la fondul dosarului, fostul ministrul al Justitiei Tudor Chiuariu a fost achitat pentru abuz in serviciu, de un complet de trei judecatori ai ICCJ. Instanta suprema a retinut atunci, in cazul lui Chiuariu, ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii.

Fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei Zsolt Nagy a fost condamnat, tot atunci, la trei ani si jumatate de inchisoare cu suspendare.

In acest dosar au mai fost condamnati Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Nationale Posta Romana, care a primit sase ani de inchisoare, Andrei Marinescu, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica al CNPR - cinci ani si jumatate de inchisoare, Emanoil Lepadatu, directorul economic executiv al CNPR - cinci ani de inchisoare si Ioan Folfa, administratorul societatii Topcadex 99 - un an de inchisoare cu suspendare.
Potrivit anchetatorilor, in perioada anilor 2005 - 2007, printr-un sir de acte nelegale, reprezentantii Postei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a statului in proprietatea privata a SC Imopost Developements SA, demers in care au fost implicati si doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situatia juridica a terenului si a favoriza astfel firma mentionata.
Prejudiciul in acest caz a fost estimat de DNA la 8.619.787 de euro.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.