Presedintele Senatului, Crin Antonescu, afirma, intr-un mesaj remis, vineri, de Ziua Unirii Principatelor, ca semnificatia profunda a Unirii este ca dincolo de orice obiective secundare, deasupra oricaror interese fragmentare trebuie sa stea, intotdeauna, expresia interesului national.

"Sarbatorim astazi 155 de ani de la Unirea Principatelor Romane prin alegerea, la Iasi si la Bucuresti, a unui singur domnitor, Alexandru Ioan Cuza. 24 Ianuarie 1859 marcheaza demararea unei profunde reforme structurale si legislative, fiind o etapa esentiala in cristalizarea statului national roman", sustine Antonescu, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, perioada in care s-a desavarsit Unirea Principatelor Romane a fost o epoca de o intensitate istorica aparte, o veritabila revolutie a unitatii.

"Obiectivul Unirii nu a reprezentat un scop in sine, iar efectele infaptuirii sale s-au extins asupra societatii in ansamblul sau. Actul propriu-zis al Unirii ramane insa momentul declansator in procesul de formare si inchegare a statului roman modern, al carui beneficiar avea sa fie poporul, in totalitatea sa. Ritmul, dimensiunile si profunzimea acestui act s-au resimtit puternic in anii care au urmat, Romania orientandu-se in mod irevocabil catre spatiul occidental si spre valorile sale fundamentale", afirma Antonescu.

Presedintele Senatului precizeaza ca fara clarviziunea si intelepciunea politica a inaintasilor nostri, fara conlucrarea dintre reprezentantii tuturor taberelor politice si intelectuale ale vremii, Unirea Principatelor Romane nu ar fi fost posibila.

"In toate acestea rezida semnificatia profunda a unirii: dincolo de orice obiective secundare, deasupra oricaror interese fragmentare trebuie sa stea, intotdeauna, expresia interesului national", mai afirma Antonescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.