Purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a declarat, miercuri, ca rapoartele MCV vor continua cat timp va fi necesar pentru ca Romania si Bulgaria sa indeplineasca angajamentele luate la aderarea la Uniunea Europeana.

"Fie ca vor fi indeplinite anul viitor, fie ca va fi nevoie de mai mult timp, depinde de cele doua guverne. Comisia nu poate stabili cand vor fi indeplinite obiectivele si recomandarile", a declarat Gray, rugat sa comenteze unele informatii potrivit carora rapoartele MCV pentru Romania si Bulgaria vor inceta in 2018, scrie MEDIAFAX.

Intrebat de un jurnalist bulgar care este filosofia din spatele Mecanismului de Verificare si Cooperare, Mark Gray a explicat ca CE nu cauta perfectiune, ci "angajamente politice clare" din partea Bucurestiului si Sofiei.

"Nu cautam perfectiunea, ci cautam angajamente politice clare pentru a aduce beneficii pentru cetatenii romani si bulgari, ceea ce inseamna un bilant solid fie ca este vorba de sistemul judiciar, fie ca este vorba de lupta impotriva coruptiei la toate nivelurile", a spus Gray, intrebat care este filosofia din spatele MCV, intrucat nicio tara nu poate fi perfecta din acest punct de vedere.

"Ceea ce am vazut in ultimii 7 ani – dar trebuie sa subliniez ca acesta nu este un raport pe ultimii 7 ani, ci pe ultimele 18 luni – sunt pasi inainte in ceea ce priveste structura organizationala, adoptarea legislatiei, dar prea des am vazut lipsa (de vointa) de a aduce oameni in fata justitiei, lipsa (de vointa) de a transforma investigatiile in acuzari pentru ca oamenii care au comis infractiuni sa fie inchisi", a mai spus Gray.

Oficialul european a subliniat ca raportul MCV "va continua atat timp cat va fi nevoie pentru a indeplini angajamentele luate de cele doua tari".
"Dar nu este treaba Comisiei sa stabileasca un orizont de timp (...) Schimbarile trebuie sa vina din interior, facem (Comisia) tot ce putem pentru a ajuta, dar in cele din urma depinde de cele doua guverne", a punctat Gray.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Purtatorul de cuvant al CE a anuntat ca urmatorul raport a fost planificat peste aproximativ un an de zile, dar tine de viitoarea Comisie sa decida exact cand va fi publicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.