Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, dupa vizitarea Memorialului Victimelor Holocaustului din Israel, ca acesta este "un loc care il impresioneaza, pentru ca reflecta ce s-a putut intampla mai rau si mai urat omenirii, ca urmare a abordarilor extremiste".

"Yad Vashem impresioneaza in primul rand pentru ca este simplu, poate la fel de simplu cum niste ticalosi in istoria omenirii, a Europei, au gandit sa extermine un neam, o natiune. Si natiunea nu era alta decat poporul sfant", a spus seful statului roman, dupa vizitarea Memorialului Martirilor si Eroilor Holocaustului, scrie MEDIAFAX.

Traian Basescu a mai spus ca Yad Vashem de la Ierusalim, Memorialul Holocaustului din Washington, Monumentul Holocaustului din Bucuresti sunt simboluri a ceea ce omenirea nu trebuie sa faca niciodata, plecand de la discriminare.

"Sunt simboluri care arata unde se poate ajunge atunci cand oamenii urasc alti oameni, atunci cand politicieni iresponsabili incearca sa parvina la putere stimuland ceea ce este mai rau in om, capacitatea de a-si uri semenii", a mai declarat presedintele Traian Basescu.

Seful statului a spus ca se va intoarce intotdeauna cu piosenie, cu respect si se bucura ca o comunitate romaneasca a avut contributii importante la mobilarea cu exponate specifice, donate din diverse sinagogi de la Barlad, Radauti, Bucuresti si din alte parti, si care completeaza imaginea a ceea ce este un lacas de cult, o sinagoga, un loc unde credinciosii isi gasesc linistea.

"Voi reveni aici intotdeauna cu respect pentru ceea ce simbolizeaza Muzeul Yad Vaschem din Ierusalim", a mai spus Traian Basescu.

Presedintele a aprins, in cadrul vizitei oficiale din Regatul Israel, "Flacara vesnica" in Sala Memoriala a Memorialului Martirilor Yad Vashem si a vizitat Memorialul Copiilor, ridicat in memoria celor 1,5 milioane de copii, victim ale Holocaustului.

Seful statului a depus o coroana la mormantul lui Theodor Herzl, la Cimitirul Eroilor Israelieni.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Inainte de sosirea presedintelui Basescu la Muntele Herzl, la Cimitirul Eroilor Israelieni, unde urma sa depuna o coroana de flori la mormantul lui Theodor Herzl, la fata locului s-a aflat omul de afaceri Elan Schwartzenberg. Acesta nu a dorit sa faca declaratii privind prezenta sa la eveniment.

Pe de alta parte, consilierul prezidential Cristian Diaconescu a semnat Declaratia de cooperare intre Administratia Prezidentiala din Romania si Memorialul Yad Vashem, pentru combaterea discriminarii, intolerantei si antisemitismului.

"Prin acest acord stabilim largirea acestui cadru de cooperare si incercam sa ne adresam clasei politice din Romania, tinerilor care studiaza si care dincolo de aspectele stricte educationale inteleg ca formarea intr-o astfel de stiinta a recunostintei si a amintirii reprezinta un argument foarte puternic in a combate ceea ce astazi consideram a fi un lucru rau, fata de care si noi, romanii, suferim, si anume discriminarea, separarea pe criterii etnice, lipsa de respect pentru identitate culturala si religioasa", a spus Cristian Diaconescu.

Citeste si:
Elevii români vor studia la școală „Istoria Evreilor. Holocaustul”...
Elevii români vor studia la...

El a precizat ca prin acest acord se va amplifica cooperarea cu Institutul Wiesel si se vor realiza o serie de proiecte in ceea ce priveste modul in care memorialistica in Romania a ceea ce s-a intamplat si nu trebuie se mai intample va capata intr-adevar rolul educational.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.