Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, in cadrul primirii oficiale de catre presedintele Statului Israel, Shimon Peres, ca "inca mai avem, sporadic, cate un politican care are tentatia de a nu recunoaste Holocaustul", asigurand insa ca in Romania nu exista un sentiment antisemit.

"Simt nevoia sa mai spun, ca urmare a ceea ce am vazut in presa israeliana. Asa este, inca mai avem, sporadic, cate un politician, cate un om care are tentatia de a nu recunoaste Holocaustul", a spus seful statului, precizand ca a vazut preluarile in presa israeliana ale declaratiilor "unui politician care si-a cerut scuze".

"Vreau sa va asigur ca in Romania nu exista un sentiment antisemit, ca inca avem oameni care nu stiu si nu au apucat sa invete la scoala istoria adevarata a tarii lor, dar Romania si-a asumat prin vointa predecesorului meu, presedintele Iliescu, decizia de a institui o comisie pentru cercetarea realitatilor Holocaustului, Romania a recunoscut Holocaustul si Romania incearca acum sa transfere generatiilor de astazi ceea ce nu li s-a spus in timpul comunismului, realitatea inceputului anilor 1940", a mentionat Basescu, potrivit MEDIAFAX.

El a amintit si monumentul Holocaustului din Bucuresti, care este vizitat de multi copii din tara si a aratat ca exista si o lege care pedepseste grav discriminarea.

"Pot sa va spun ca cei 65 de ani de relatii neintrerupte cu Statul Israel reprezinta un element cu care ne mandrim", a mai declarat Traian Basescu, amintind faptul ca, in 1967, toate fostele tari comnuniste au intrerupt relatiile cu Israelul, dar Romania nu a facut-o, "din convingerea ca este o tara prietena, de la care avem ce invata si care are ce invata de la noi, pe care o consideram un pilon de stabilitatea in Orientul Mijlociu si care a demonstrat ca se poate face o gradina in mijlocul desertului".

Presedintele Traian a declarat recent si intr-un interviu acordat postului de radio Kol Israel ca in Romania nu exista un antisemitism de masa.

"Sunt, insa, declaratii sporadice, uneori chiar ale unor oameni politici, si ne amintim cazul ministrului Sova, care creeaza o impresie care nu reflecta realitatea. Romanii, v-o pot spune cu certitudine, nu sunt antisemiti, dar avem de lucru pentru a-i face sa inteleaga si sa recunoasca existenta Holocaustului pe teritoriul Romaniei", a spus seful statului.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Potrivit presedintelui Basescu, faptul ca pe teritoriul Romaniei s-au tiparit manuale despre Holocaust, anul acesta avand deja 109 scoli in care se invata despre evrei si Holocaust in Romania, este un lucru bun, care va merge inainte.

"Faptul ca am reusit sa avem un Monument al Holocaustului, chiar aici, la cateva zeci de metri de palatul prezidential, in centrul Bucurestiului, este iarasi un element care va ajuta in educarea populatiei si in recunoasterea acestui fenomen dramatic din istoria Romaniei, de catre toti romanii", a mai spus Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca intentia Romaniei de a prelua, in 2016, presedintia International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) este exact in acest sens.

"Vrem sa afirmam si international ca Romania a recunoscut greseala trecutului de la inceputul anilor 40 si vrem sa vada si toti romanii ca nu ne este rusine sa ne recunoastem greselile, prin asumarea presedintiei acestei organizatii", a mai spus Traian Basescu, in interviul acordat postului de radio.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.