Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia este urmarit penal pentru abuz in serviciu, in legatura cu vanzarea unor imobile apartinand Statiunii de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea, prin care ar fi fost favorizati sora si cumnatul acestuia.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Stelian Fuia, director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea la data faptelor, pe care il acuza de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Potrivit MEDIAFAX, in acelasi dosar sunt cercetati sora si cumnatul acestuia, Alexandrina si Daniel State, asociati la SC Procera Agrochemicals, acuzati de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma calificata.

Procurorii arata, in rezolutia de incepere a urmaririi penale, ca Stelian Fuia, in calitate de director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice (SCDPAM) Fundulea, "a omis indeplinirea unui act de serviciu in cadrul unei proceduri de executare silita", fapt ce a permis vanzarea ilegala, printr-o licitatie din 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului catre o persoana fizica, banii fiind platiti societatii la care sora acestuia era asociat.

Stelian Fuia, desi stia ca impotriva Statiunii de Cercetare Fundulea s-a declansat, ca urmare a unei sentinte civile, o procedura de executare silita a unor bunuri pe care institutia le detinea in calitate de concesionar, nu a facut contestatie la executare, conform Codului de procedura civila, si nu a aratat ca bunurile se aflau in patrimoniul statului, au precizat procurorii in documentul citat.

Fapta a avut in vedere stingerea unei datorii pe care, initial, Statiunea de Cercetare Fundulea o avusese fata de Statiunea Didactica Belciugatele. Dupa incuviintarea executarii silite, cu acordul Statiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanta, de societatea la care sora si cumnatul lui erau asociati, respectiv Procera Agrochemicals.

"Avantajele patrimoniale obtinute de SC Procera Agrochemicals, dupa executarea silita, s-au reflectat, in mod direct, in patrimoniul invinuitilor State Alexandrina si State Daniel (sora si cumnat ai lui Fuia Stelian), asociati la SC Procera Agrochemicals. Cei doi beneficiari ai foloaselor au cunoscut si au acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descrisa mai sus", se mai arata in documentul citat.

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Procurorii DNA le-au prezentat celor trei acuzatiile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.