Presedintele Traian Basescu le-a trimis, marti, o scrisoare presedintilor Senatului si Camerei, carora le cere sa identifice cele mai rapide cai pentru a permite institutiilor statului, inclusiv autoritatii judecatoresti sa isi desfasoare activitatea in absenta oricarei influente sau obstructii.

"In temeiul Art. 80 alin. (2) din Constitutia Romaniei, in calitate de Presedinte al Romaniei si in virtutea atributiei constitutionale de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, va rog sa identificati, cu respectarea legislatiei si a procedurilor parlamentare, cele mai rapide cai pentru a permite institutiilor statului, inclusiv autoritatii judecatoresti sa isi desfasoare activitatea, in absenta oricarei influente sau obstructii", scrie presedintele Traian Basescu in scrisoarea adresata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei, transmite MEDIAFAX.

Seful statului precizeaza ca a luat act de faptul ca, in momentul de fata, la Camera Deputatilor se afla in dezbatere Legea pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse (PLX 162/2013), ce a fost respinsa de Senat in data de 22 mai 2013.

"Cu ocazia votului final, imi exprim convingerea ca parlamentarii vor da dovada de responsabilitate si vor avea in vedere ca o asemenea masura nu este oportuna, va decredibiliza eforturile de lupta impotriva coruptiei, afectand increderea in actul de justitie", spune presedintele Basescu.

Traian Basescu face referire in scrisoare si la propunerea legislativa de modificare a Legii nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor (PLX 656/2013).

"Imi permit sa va semnalez faptul ca operarea unor modificari legislative prin care s-ar crea un tratament preferential senatorilor si deputatilor in raport cu ceilalti demnitari ai statului, in materie de integritate si incompatibilitati, va afecta activitatea Agentiei Nationale de Integritate si se va rasfrange negativ in procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin Mecanismul de Verificare si Cooperare", scrie presedintele in scrisoarea adresata presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Seful statului mentioneaza faptul ca Parlamentul a respins mai multe solicitari ale Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind incuviintarea inceperii urmaririi penale fata de deputatii (fosti ministri) László Borbély si Paul-Victor Dobre si fata de senatorul (fost ministru) Varujan Vosganian si cererea Agentiei Nationale de Integritate privind incetarea mandatului senatorului Mora Ákos-Daniel.

"Orice incercare de blocare ori tergiversare a activitatii autoritatii judecatoresti, in perspectiva noului raport de tara, va conduce la neindeplinirea de catre Romania a conditionalitatilor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", arata presedintele Basescu.

"Am convingerea ca veti depune toate diligentele pentru consolidarea si buna functionare a statului de drept", se mai arata in finalul scrisorii presedintelui Traian Basescu.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.