Premierul Victor Ponta a declarat ca nu si-a inchipuit ca se va ajunge in situatia in care cineva va rupe gardurile companiilor americane din Romania, avand in vedere "relatiile deosebite" pe care tara le are cu SUA si importanta investitiilor americane.

Premierul a amintit luni, in cadrul unei conferinte a Instititului Aspen Romania, ca a efectuat o vizita in SUA si a subliniat ca, pe langa relatiile bilaterale politice si militare foarte bune, este nevoie si de dezvoltarea mai puternica a relatiilor economice, o viziune care a lipsit pana in prezent.

Ponta a aratat ca in vizita sa a insistat pe investitiile americane in energie, dar ca nu si-ar fi imaginat ca gardurile companiilor americane din Romania vor fi rupte.

"Am prezentat o tara care isi doreste foarte mult investitii, in special in zona energiei. Nu mi-am inchipuit ca, la un moment dat, cineva o sa rupa gardurile companiilor americane in Romania, dar, sigur, democratia are o multime de fete. Cred ca, totusi, ideea de a avea relatii economice cu SUA, dincolo de relatia politica si militara, e ideea corecta", a declarat Ponta, potrivit MEDIAFAX.

Aproape 400 de persoane au declansat, sambata, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Garceni, fata de intentia companiei americane Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

Protestatarii, in majoritatea lor localnici, dar si din alte orase precum Iasi, Bucuresti, Brasov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privata al unei persoane fizice din comuna Pungesti, vizavi de suprafata de teren luata in concesiune de catre Chevron. Initial, protestul a fost pasnic, insa la un moment dat, protestatarii au trecut drumul judetean si au ajuns in poarta suprafetei ingradite, detinuta de catre Chevron, o parte dintre ei intrand pe terenul companiei petroliere si aruncand cu pietre in camioanele frmei angajate de catre Chevron. Totodata, oamenii au inceput sa traga de gardurile imprejmuitoare reusind sa le darame aproape in totalitate.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Cativa dintre protestatarii de la Pungesti au fost ridicati si dusi in masinile Jandarmeriei pentru a da declaratii, in timp ce altii s-au intins pe jos, pe sosea, pentru a nu permite acestor autovehicule sa iasa din zona, manifestantii imbrancindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au intins pe sosea au fost luati pe sus de catre jadarmi si dusi pe marginea soselei.

Unii dintre jandarmi au acuzat ca au fost ultragiati in momentul in care protestatrii daramau gardul de pe proprietatea Chevron.

Peste o suta de persoane au protestat, sambata si duminica, la fantana de la Universitate, fata de explorarea gazelor de sist. In timpul manifestatiei, unii dintre protestatari au incercat sa treaca de pe trotuar pe bulevard. Jandarmii au format cordoane pentru a-i impiedica sa iasa pe strada, unii dintre protestatari reclamand ca au fost impinsi de fortele de ordine.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.