Curtea Constitutionala constata, in decizia prin care a stabilit constitutionalitatea reducerii cvorumului la referendum, ca presedintele Traian Basescu a formulat critici deja examinate de judecatori, CC reiterand ca stabiliarea prezentei minime la referendum este atributul legiuitorului.

"Examinand obiectia de neconstitutionalitate, Curtea retine urmatoarele: Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000, in aceeasi redactare de principiu, a mai fost supusa controlului de constitutionalitate in raport cu critici similare celor formulate in prezenta cauza (...). Criticile deja examinate in cauza solutionata prin Decizia nr. 334 din 26 iunie 2013 a Curtii Constitutionale: reglementarea unui cvorum de participare la referendum de 30% din numarul persoanelor inscrise pe listele electorale permanente", se arata in decizia Curtii Constitutionale, transmite MEDIAFAX.

CC precizeaza ca argumentatia din sesizarea sefului statului, prin care se face raportarea la cvorumul instituit in alte situatii prevazute in legea fundamentala precum voturile din Parlament, "nu poate fi retinuta".

"Reglementarile invocate sunt de natura sa evidentieze tocmai faptul ca acolo unde legiuitorul constituant a apreciat ca se impune reglementarea unor astfel de cvorumuri/majoritati a realizat-o, in celelalte cazuri lasandu-le la latitudinea legiuitorului ordinar. Se constata astfel ca modul de exercitare a suveranitatii prin organele reprezentative ale poporului, in concret procedura de legiferare, cunoaste o stricta si amanuntita reglementare la nivel constitutional", se arata in decizia Curtii.

De asemenea, judecatorii atrag atentia asupra faptului ca atributul Parlamentului de a stabili cvorumul in cazul referendumului nu echivaleaza cu reglementarea oricarui prag de participare.

"Desigur ca aceasta (reglementarea cvorumului la referendum de catre Parlament, n.r.) nu echivaleaza cu un drept discretionar al legiuitorului, in sensul ca un asemenea cvorum, respectiv majoritate pentru luarea unei decizii de importanta majora ar putea fi stabilite arbitrar", se precizeaza in decizia CC.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

De asemenea, judecatorii apreciaza ca cea de-a doua conditie impusa de modificarile aduse Legii referendumului, respectiv ca cel putine 25% dintre alegatori sa aiba voturi valabil exprimate, este de natura a impiedica o denaturare a rezultatului unui referendum.

"Curtea subliniaza si in acest context importanta introducerii in legea supusa controlului de constitutionalitate a pragului de 25% pentru validarea rezultatului referendumului, reprezentand optiunile valabil exprimate, raportat la numarul cetatenilor inscrisi pe listele electorale permanente. Aceasta conditie suplimentara a validarii rezultatului referendumului reflecta intentia legiuitorului de a indeparta riscul validarii unui referendum la care a fost atins cvorumul de participare legal, insa optiunile exprimate ar fi cuprins multe voturi nule. O asemenea «majoritate» ar fi departe de a reflecta vointa populara, de a fi reprezentativa. De aceea, legiuitorul s-a raportat, inca o data, pentru stabilirea validitatii rezultatului referendumului, si nu a referendumului in sine, la numarul persoanelor cu drept de vot inscrise pe listele electorale permanente, rezultatul sufragiului avand asigurata, astfel, o cat mai semnificativa reprezentativitate", se mai mentioneaza in decizia CC.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.