Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti, dupa intalnirea cu premierul, ca pe tema bugetului de stat "fiecare si-a luat punctele", si-a facut "numarul", dar lucrurile pot afecta imaginea Romaniei, insa intrebat daca s-ar putea renunta la acciza, a raspuns: "Niciodata, nu se misca o litera".

Antonescu a afirmat ca decizia la nivelul USL este ca bugetul de stat sa fie mentinut in aceeasi forma, chiar si in cazul unei solicitari de reexaminare care ar putea fi formulata de Traian Basescu.

"Decizia asupra acestui proiect de buget revine in termeni fara niciun fel de echivoc constitutional Parlamentului si numai Parlamentului Romaniei. Pe de alta parte, presedintele republicii, conform aceleasi Constitutii, are prerogativa de a putea trimite orice lege, deci si bugetul Romaniei, inainte de a o promulga o singura data si intr-un termen exact prescris spre reexaminare. Presedintele poate uza de aceasta prerogativa, dar - si acesta este mesajul principal cu care premierul, ministrul Finantelor se duc la aceasta intalnire de la Cotroceni - presedintele trebuie sa stie ca vointa politica a majoritatii, atat Guvern, cat si Parlament, este de a adopta acest buget", a declarat Antonescu.

El a adaugat ca fara a-i contesta lui Traian Basescu prerogativele constitutionale este bine sa stie ca "acesta va fi bugetul votat, si nu altul".

Liderul PNL a sustinut ca, de aceea, este bine ca seful statului sa promulge legea bugetului astfel incat acesta sa intre in vigoare de la 1 ianuarie, in caz contrar ar fi vorba de o actiune impotriva intereselor tuturor cetatenilor si a institutiilor statului.

"Acesta este un lucru foarte clar, care nu se negociaza, presedintele si-a spus parerea, era dreptul domniei sale, dar dreptul de a decide asupra bugetului ramane conform Constitutiei la Guvern si la Parlament", a mai afirmat Antonescu.

"Aici nu e vorba de orgolii, nu e vorba de interese partizane, este vorba de functionarea normala a institutiilor din Romania si de interesele cetatenilor romani. Presedintele poate prelungi sau nu un joc politicianist, din care sa-si poate inchipui ca ar putea castiga mai multe sau mai putine puncte electorale. Nu aceasta este preocuparea noastra, nu aceasta este preocuparea mea sau a primului ministru, a majoritatii parlamentare. Preocuparea noastra este sa-l convingem si pe presedinte sa revina in limitele unei rationalitati si unei eficiente politice", a continuat liderul PNL.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

El a sustinut ca este vorba despre "o chestiune de imagine" a Romaniei in ceea ce priveste relatia cu Comisia Europeana.

"Am o speranta ca presedintele nu se va expune si va expune pana la urma Romania unei imagini foarte proaste doar dintr-o ambitie foarte proasta, sau dintr-un joc politicianist. Eu cred, si acesta a fost si mesajul cu care colegii mei vor merge acolo, cred ca in jocul politic fiecare si-a luat punctele, fiecare si-a prezentat numarul - ca sa spun asa - acum vorbim de niste lucruri practice, in interesul tuturor romanilor", a mai declarat Antonescu.

Intrebat daca a analizat posibilitatea de a se renunta la acciza suplimentara pe carburanti, Antonescu a raspuns: "Niciodata, nu se misca o litera".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.