Compania Minvest Rosia Montana, infiintata de Guvern pentru a se ocupa exclusiv de proiectul Rosia Montana, a fost transferata de la ministrul delegat pentru Investitii, Dan Sova, la Ministerul Economiei, considerandu-se ca Sova "si-a incheiat misiunea" prin redactarea unei legi pe aceasta tema.

Decizia a fost luata prin hotarare aprobata miercuri de Guvern, intr-o sedinta la finalul careia consilierul premierului pentru strategii guvernamentale, Mirel Palada, trimis sa prezinte actele normative aprobate, a afirmat ca nu are cunostinta de acest subiect, transmite MEDIAFAX.

La finele lunii aprilie, Guvernul a decis, prin hotarare, infiintarea unei noi companii care sa se ocupe exclusiv de proiectul Rosia Montana si care sa functioneze doar in subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova.

Noua companie a rezultat din reorganizarea, prin divizare partiala, a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, care detine in prezent 19,3% din actiuni la societatea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), controlata de compania canadiana Gabriel Resources, si care pana la acel moment a functionat in subordinea Ministerului Economiei, condus de un ministru PNL.

In luna august, Guvernul a aprobat un proiect de lege, initiat de catre departamentul condus de Sova, care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana.

Considerand ca ministrul Sova "si-a incheiat misiunea", prin coordonarea discutiilor dintre partea romana si investitorul canadian si a redactat si un proiect de lege care include rezultatul acestor discutii,Guvernul va transfera compania Minvest Rosia Montana din nou in subordinea Ministerului Economiei.

Argumentul inclus, la inceputul lunii noiembrie, in proiectul de hotarare este ca transferul dreptului de administrare asupra societatii Minvest Rosia Montana catre Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, condus de Sova, a avut la baza in principal crearea premiselor ca acest departament sa dobandeasca autoritatea de a actiona in calitate de coordonator al discutiilor purtate de institutiile implicate in ceea ce priveste procesul de avizare si autorizare a proiectului minier de la Rosia Montana cu titularul licentei de exploatare si actionarul sau majoritar.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

"Intrucat rezultatul discutiilor purtate de institutiile implicate in ceea ce priveste procesul de avizare si autorizare a proiectului minier de la Rosia Montana cu titularul licentei de exploatare si actionarul sau majoritar s-a concretizat in redactarea unui proiect de lege cu privire la exploatarea miniera, care, in prezent, se afla in dezbaterea Parlamentului, se evidentiaza ca misiunea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine s-a incheiat, astfel ca administrarea pachetului de actiuni detinut de statul roman la societatea Minvest Rosia Montana trebuie sa revina si sa ramana la Ministerul Economiei", se arata in proiectul de act normativ care permite acest transfer.

Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, in spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Citeste si:
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se va rejudeca de la zero, in urma...
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se...

Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.