Bugetul Ministerului Culturii pe anul 2014, de 562,5 milioane de lei, a fost avizat favorabil de Comisiile de cultura din Parlament, care au adoptat si un amendament pentru suplimentarea acestei sume cu 2,85 milioane de lei, banii fiind luati de la Presedintie, Curtea Constitutionala si ANI.

Comisiile reunite pentru cultura din Senat si Camera Deputatilor au avizat favorabil, vineri, cu unanimitate de voturi, bugetul Ministerului Culturii pe anul 2014, care este in cuantum de 562.586.000 de lei, transmite MEDIAFAX.

La acesti bani se va adauga o suma de 2.850.000 de lei, un amendament in acest sens propus de deputatii UDMR Marton Arpad si Erdei D. Istvan si senatorul UDMR Vegh Alexandru fiind adoptat cu unanimitate de voturi de Comisiile reunite de cultura ale Parlamentului.

Potrivit lui Marton Arpad, suma de 2.850.000 de lei va fi destinata consolidarii si restaurarii monumentelor istorice.

"Acest buget (al Ministerului Culturii, n.r.) preconizeaza o inflatie de 2,4% din PIB, ca atare, pentru orice institutie, autoritate care a primit banii necesari pentru functionare, se justifica marirea sumei acordate, executia bugetara pentru 2013, cu 2,4%. Eu cred in continuare ca nici suma propusa, sa nu mai vorbim de executia bugetara a Ministerului Culturii, la capitolul restaurari de monumente nu este acoperitor, pentru ca. daca inainte se puteau cheltui 53 de milioane lei, poate ca 13 milioane lei sunt mai putin si 20 de milioane de lei preconizat mi se pare in continuare foarte putin. Pentru ca, spre deosebire de alte activitati foarte importante, precum constructiile de autostrazi - daca nu le facem anul acesta, poate le facem la anul -, dar un monument care se darama anul acesta pentru ca nu am intervenit nu-l mai putem reface, pentru ca a disparut (...) Am cautat conform legii locuri de unde putem lua bani", a explicat Marton Arpad.

Acesta a mai spus ca suma de 2.850.000 de lei poate fi obtinuta din diminuarea bugetelor altor institutii, respectiv a bugetului Administratiei Prezidentiale, cu 300.000 de lei (de la capitolul "Bunuri si servicii"), a bugetului Curtii Constitutionale (CC), cu 50.000 de lei (de la capitolul "Cheltuieli de capital"), a bugetului Agentiei Nationale de Integritate (ANI), cu 2.140.000 de lei (de la capitolele "Cheltuieli de personal" si "Cheltuieli de capital"), a bugetului Consiliului National al Audiovizualului, cu 100.000 de lei (de la capitolul "Cheltuieli de personal"), si a bugetului Ministerului Finantelor Publice, cu 260.000 de lei (de la capitolul "Alte cheltuieli").

"Pe mine m-ati convins. Ati spus doua cuvinte magice - Administratia Prezidentiala si ANI. Pe mine m-ati convins din start", i-a spus deputatul PNL Gigel Sorinel Stirbu, presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, lui Marton Arpad.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Pe de alta parte, Radu Boroianu, secretar de stat in Ministerul Culturii, a declarat ca problema patrimoniului din Romania "nu este de azi, de ieri". "As fi de acord cu tot ceea ce ar putea aduce fonduri in plus pentru monumentele istorice (...), dar ne-am luat angajamentul sa pastram bugetul in limita sumelor pe care le-am propus", a mai spus Boroianu.

Cu toate acestea, deputatii si senatorii din Comisiile de cultura ale Parlamentului au avizat favorabil cu unanimitate de voturi amendamentul lui Marton Arpad si, ulterior, si bugetul integral al Ministerului Culturii pe anul 2014.

Dupa votul final, senatorul PSD Georgica Severin, presedintele Comisiei de cultura din Senat, a declarat ca bugetul pe anul 2014 al Ministerului Culturii "este mai mic cu doar 1,5%" decat cel de pe anul 2013 (571.281.000 de lei).

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

In plus, Severin a remarcat ca in 2014 bugetul Ministerului Culturii nu mai este apasat de necesitatea sustinerii financiare a Festivalului "George Enescu". "De aceea putem spune ca avem o baza de pornire mai buna ca anul trecut", a spus Georgica Severin. El a precizat ca Ministerul Culturii va fi sprijinit si la rectificarea bugetara, pentru a putea desfasura alte proiecte de mare importanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.